Не ме наричайте арогантен. Аз мисля, че съм Специалния.Тези думи,

...
Не ме наричайте арогантен. Аз мисля, че съм Специалния.Тези думи,
Коментари Харесай

Какво ще донесе на Висшата лига завръщането на Жозе Моуриньо

" Не ме наричайте нахален. Аз мисля, че съм Специалния ".

Тези думи, изречени преди 15 години не престават да бъдат емблематични за Жозе Моуриньо и до през днешния ден. Един от най-успешните треньори в актуалния футбол се завръща в играта като като беше назначен за управител на " Тотнъм ". Само 11 месеца, откакто португалецът беше уволнен от " Манчестър юнайтед ", а репутацията му срината, той получава нов късмет да бъде измежду елита във Висшата лига, където постоянно е казвал, че е мястото на най-хубавите треньори.

И макар че Моуриньо е измежду най-успешните наставници в международния футбол привличането му в Северен Лондон се приема разностранно. Още преди да е водил " шпорите " и в един мач, Специалния към този момент се сблъсква с вълна от отрицателни реакции. В обществените мрежи се появи хаштага #Mourinhoout, който разказа негативизма на почитателите.

" Със сигурност " Тотнъм " ще се раздели с реномето си да бъде тим, който е харесван от неутралните почитатели. Моуриньо постоянно е бил фигура, която не оставя хората безразлични, тъй че нещата няма да се трансформират ", сподели някогашният британски национал Джейми Карагър след назначението на португалеца.

Рисковете, които поема Специалния

За пет години при Маурисио Почетино " Тотнъм " се трансформира в постоянен тим, който е измежду водещите в Англия, само че не съумя да завоюва нито един трофей. Моуриньо идва с тази задача в Лондон, а съгласно мениджъра, който е в основата на договорката с " Тотнъм " Пини Захави, Специалния може да построи нрав на спечелили измежду играчите на " шпорите ".

Предизвикателствата пред португалския управител не са малко, откакто той изповядва напълно друг жанр от Почетино, а в последните години " Тотнъм " стана известен с нападателния си футбол.

След 12 кръга " шпорите " са 14-и в таблицата с баланс от три победи, пет равенства и четири загуби и едвам 14 точки. Дотук в историята на Висшата лига в никакъв случай тим, който след 12-ия кръг е бил с 14 или по-малко точки, не е успявал да се класира в топ 4 в края на сезона. Пред Специалния и " Тотнъм " стои това предизвикателство, което наподобява и като огромната цел.

 Моуриньо наследява тим от Маурисио Почетино, в който обаче не всичко е идеално.
© Reuters

Моуриньо наследява тим от Маурисио Почетино, в който обаче не всичко е идеално.

" В момента " Тотнъм " не е в най-хубавото си положение чисто прочувствено и душевен. Отборът загуби тежко от " Байерн " в Шампионската лига, отпадна от Купата на лигата, не се показва добре, тъй че треньорската смяна ще внесе смяна. Убеден съм, че прагматизмът на Моуриньо ще бъде доста потребен, тъй като ще му помогне да стабилизира " Тотнъм " в отбрана ", сподели някогашният състезател на " шпорите " Джейми Реднап.

Рискът пред Специалния не е обвързван само с това дали ще успее да класира " Тотнъм " за Шампионската лига и да върне отбора в челото. Предизвикателството пред него е още по-голямо, защото поема тим, който наподобява в края на виталния си цикъл. Футболистите играят дълго време дружно и има оттегляне в представянето им. Освен това основни фигури са в последните години от договорите си и най-малко за момента е малко евентуално да останат в Северен Лондон.

В кариерата на Моуриньо се следи и забавна наклонност, откакто с " Челси ", " Интер ", " Реал " (Мадрид) и " Манчестър юнайтед " той съумя да завоюва трофей още в първия си сезон. За да успее да го реализира и отпред на " Тотнъм " той би трябвало да се концентрира или върху ФА къп или в европейските шампионати.

Възобновяването на остарели съперничества

" Във Висшата лига към този момент няма да бъде умерено ", по този начин една от телевизите, които излъчва шампионата в Англия Sky Sports популяризира завръщането на Специалния. Със сигурност наличието на Моуриньо в британския футбол ще направи конференциите преди мачовете доста по-интересни, а и ще бъде любопитно какво се случва край страничната линия, когато играе отборът на португалеца.

Завръщането на Моуриньо възобновява и остарели съперничества след едногодишна пауза. Моуриньо още веднъж ще може да се изправи против Пеп Гуардиола, с който се съревновават още от Испания, до момента в който водеха " Реал " и " Барселона ". Дотук двамата са се изправяли 22 пъти, в които Моуриньо има единствено пет победи, а е губил 11 пъти.

На британска земя салдото е две победи за Моуриньо, четири за Гуардиола и едно тъждество.

Португалецът ще получи късмет да се изправи за следващ път и против Юрген Клоп, с който дотук имат 10 мача. Моуриньо обаче още веднъж има отрицателен баланс - две победи, четири равенства и четири провали.

В Англия мачовете сред тях три пъти приключиха наедно, след което мениджърите си размениха по една победа. Именно след загуба от Клоп и " Ливърпул " на " Анфийлд " през предишния декември Моуриньо беше уволнен от " Манчестър юнайтед ".

Специалния ще дебютира в британския футбол в събота в дербито с " Уест Хем ", като до края на 2019 година го чакат 10 дуела в границите на 40 дни.

Програмата на " Тотнъм "
23 ноември " Уест хем " (гост) Висша лига
26 ноември " Олимпиакос " (домакин) Шампионска лига
30 ноември " Борнемут " (домакин) Висша лига
4 декември " Манчестър юнайтед " (гост) Висша лига
7 декември " Бърнли " (домакин) Висша лига
11 декември " Байерн " (гост) Шампионска лига
15 декември " Уулвърхемптън " (гост) Висша лига
22 декември " Челси " (домакин) Висша лига
26 декември " Брайтън " (домакин) Висша лига
28 декември " Норич " (гост) Висша лига
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР