„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) на румънската режисьорка Адина

...
„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) на румънската режисьорка Адина
Коментари Харесай

Не ме докосвай тръгва по кината от 1 февруари

„ Не ме докосвай “ (Touch Me Not) на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе една от огромните изненади на миналогодишното Берлинале и завоюва огромната премия „ Златна мечка “. Филмът към този момент имаше своето разпространяване в съвсем цяла Европа, а напълно неотдавна американската му премиера се състоя в забележителния Museum of Modern Art при голям интерес от експерти и аудитория.
The Hollywood Reporter написа: „ Безмилостна и завладяваща творба. Проникновен взор към човешката половост, шокиращ със своята просветеност, самонадеяност и оригиналност”. А IndieWire добавя: „ Радикално хуманен, самоуверен етюд за странната (и постоянно белязана от отчуждение) връзка, която човешките същества имат със личните си тела “.
Самата Адина Пинтилие споделя: „ На 20 години си мислех, че знам всичко за любовта, за това по какъв начин би трябвало да наподобява една здравословна интимна връзка, за това по какъв начин действа желанието. Сега, 20 години по-късно, след всичките опити и инциденти, които съм имала, всичките ми тогавашни показа последователно изгубиха своята решителност и с течение на времето станаха все по-сложни и обезпокоително спорни. Като отражение на това мое персонално пътешестване, " Не ме докосвай " е художествено проучване на човешкия блян и (не)способността ни да допираме и да бъдем докосвани, да откриваме контакт “.
Филмът се вглежда в това по какъв начин можем да открием фамилиарност по най-неочаквани способи и по какъв начин да обичаме другия, без да изгубим себе си. Режисьорката и нейните герои подхващат смело пътешестване към интимността. На границата сред действителност и нереалност, филмът следва прочувственото пътешестване на Лаура, Томас и Кристиан с надълбоко милостив взор към интимния им живот. Жадуващи фамилиарност и в същото време надълбоко уплашени от нея, те се пробват да преодолеят старите модели на държание, защитните механизми и табута, да срежат пъпната шнур и най-сетне да се почувстват свободни.
„ Не ме докосвай “ е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. Българското присъединяване във кино лентата е на продуцента Мартичка Божилова („ Агитпроп “), с музиката на Иво Паунов, при звука в името на Веселин Зографов и експертите по кастинга Магделена Илиева и Иван Колев. Консултант по монтажа е операторът и режисьор Георги Богданов. Участват и двама български артисти – Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.
Няколко са доказани специфичните прожекции:
СОФИЯ
29 януари, 20:00, Кино „ Одеон “ (предпремиера и среща с българския екип)
02 февруари, 17:00, Дом на киното (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)
02 февруари, 20:00, Културен център „ Г8 “ (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)
03 февруари, 18:00, Кино „ Одеон “
ПЛОВДИВ
03 февруари, 17:00, Лъки Дом на киното (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)
05 февруари, 19:00, Лъки Дом на киното (среща с българския екип)
ВАРНА
31 януари, 18:30, ФКЦ Варна, Зала 5 (среща и показване с Елица Матеева)
03 февруари, 18:30, ФКЦв Варна, Зала 5 (среща и показване с Елица Матеева)
БЛАГОЕВГРАД
30 януари, 19:00, CINEMAX (среща с българския екип и преподаватели и студенти от АУБГ)
Филмът ще бъде предаван с български и британски надписи.
На 2 февруари от 17:00 ч. в Дома на киното в София ще се състои и среща с екипа на продукцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР