Не манипулациите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането

...
Не манипулациите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането
Коментари Харесай

Договарянето ден за ден водело до пикове в цените на енергийната борса

Не операциите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който подвига цените /б.р. на енергийната борса/. Такова пояснение даде от парламентарната естрада през днешния ден служебният министър председател Стефан Янев, който се яви на блиц надзор.

Ситуацията с високия ток на свободния пазар е овладяна, отговори той на въпрос на някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова. Стефан Янев удостовери, че фактически пиковата цената на борсата през вчерашния ден е била 330 лева, а сега е към 250 лева за мегаватчас. Бизнесът, в лицето на 4-те най-големи работодателски организации у нас обаче уточни през вчерашния ден в отвореното си писмо до премиера пик от над 400 лева, доближат при покупко-продажбите " ден напред " за 4 август и изиска оставки, както и незабавни ограничения за преодоляване на обстановката. Първите пояснения бяха, че Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работи доста под потенциала си, което станало причина за образуване на неестествен недостиг, предизвикал внезапното повишаване на електрическата енергия на свободния пазар в последните дни.

" Българският бизнес има съображение да задава такива въпроси, изключително тези, които се занимават с енергоемко произвеждане. Какво направи служебното държавно управление? Преди към 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система " Марица Изток " 2, в началото с един реактор, сега – три “, съобщи през днешния ден Янев.  Има подготвеност да работят и още, добави служебният министър председател и обърна внимание, че стартирането и прекъсването на един реактор в сходна топлоелектрическа централа е развой, който лишава време.

" Същият бизнес, който недоволстваше от т.нар скрита държавна помощ, в този момент е удовлетворен, че „ Марица – Изток “ работи “, означи обаче министър-председателят. " Пиковете в цените са поради сключването на краткосрочни контракти – ден за ден. Ако централата има контракти на сегашните цени, тя би могла да работи до края на годината без държавна помощ “, сподели още той. Затова управлението на теца към този момент търсело пазари и дълготрайни контракти.

Депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев пък упрекна БЕХ в опит за бойкот на енергийния пазар с отхвърли си през вчерашния ден да се намеси и да разпореди увеличение на мощностите на " Марица Изток 2 ".

" ТЕЦ-ът не е работил пазарно досега, като не е предоставял задоволително ток, с цел да минимизира дефицита на пазара безусловно до последния миг и по този начин се е стигнало до пропуснати изгоди. БЕХ има право да се намеси, когато се касае за оперативната работа на всяко едно сдружение. Това е работа на енергийния холдинг, който през вчерашния ден се опита да саботира енергийния пазар “, отсече социалистът.

" Проблемите в енергетиката са най-малко от 10 година Министерството на енергетиката не е в безтегловност, то ръководи тази миникриза с цените от неделя. В закона за енергетиката има потребност от деликатен прочит на избрани постановки “, добави на собствен ред Стефан Янев и добави, че може би законодателят би трябвало да намерения и изготви промени в текстовете.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР