„Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели

...
„Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели
Коментари Харесай

Ива Митева за БНБ: Гюров е работил година и половина на ниска длъжност, не отговаря на изискванията по закон

„ Не, кандидатурата ни за началник на Българска народна банка няма да раздели обединението. В съдружното съглашение е записано в последния абзац, че съдружните сътрудници ще обединят старания за единна кадрова политика във връзка с органите, които напълно или отчасти се избират от НС”, съобщи пред Нова телевизия депутатът от Има Такъв Народ Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията ѝ за началник на Българска народна банка да разцепи обединението.

„ Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото Народно събрание. Кандидатурата беше единна, според мен, тъй като вземам участие в съдружните препоръки. Не съм чула несъгласие по това име. Не чух и че ще бъде показана нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях главно с сътрудници от Демократична България и Българска социалистическа партия - и от никого не чух, че ще показват своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и сякаш всякога тази тематика се отместваше. Нямам отговор за какво?”, уточни тя.

Проблем се появил, когато почнали да текат периодите за първата процедура и то в нейния край. „ Нашата кандидатура е била постоянно ясна. Не сме търсили претенденти до последния миг. Смятаме, че нашата кандидатура дава отговор на всички условия на закона”, акцентира Митова.

Според нея шефът на Българска народна банка би трябвало да дава отговор на минималните условия, заложени в закона за кредитните институции.

„ Сивитата и на двамата претенденти са в общественото пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват минимум пет години на управителна служба. Безспорно господин Каримански дава отговор на това изискване. От това, което виждам от биографията на господин Гюров – той е работил единствено към година и половина на ниска служба в австрийска банка”.

Тя разяснява и тематиката за зародилата война сред прокуратурата и обединението. „ Не считам, че се проваляме в опитите си да сменим основния прокурор. Подобно деяние изисква една друго болшинство – гласоподаване във Висш съдебен съвет, където нямаме мнозинство”, съобщи Ива Митева. И добави: „ Мандатът на Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Дотогава работи актуалният състав. Но ние би трябвало да имаме минимум 160 гласа за избор на нови. 2/3 болшинство е заложено в Конституцията. Ако нямаме такова болшинство за нови членове – старите ще продължат работа”.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР