Не изключвам реакторите на АЕЦ Козлодуй“ да бъдат и 15,

...
Не изключвам реакторите на АЕЦ Козлодуй“ да бъдат и 15,
Коментари Харесай

Александър Николов: Не изключвам реакторите на АЕЦ Козлодуй да струват и 15, и 50 милиарда

" Не изключвам реакторите на АЕЦ „ Козлодуй “ да бъдат и 15, и 50 милиарда ", съобщи в ефира на БТВ някогашният министър на енергетиката Александър Николов. Логиката му бе, че сега въпросът не е проучен. Той сподели това в предаването " Лице в лице ", разяснявайки изявление в същото студио на проф. Георги Касчиев. Според Касчиев няма по какъв начин двата нови реактора в АЕЦ да костват под 35 милиарда $.

 

" Уважавам знанията на проф. Касчиев, само че хвърлянето на числа във въздуха е смешно. Когато най-малко има план на това по какъв начин ще бъдат построени, направи се първична оценка, тогава може да има оценка, която и тогава ще е с 10-15% отклоняване минимум ", продължи някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

Николов изясни и за какво се е стигнало до миг, в който България внася ток. " Румъния и Гърция доста сполучливо съумяха да усвоят средствата по ПВУ и Фонда за обективен преход, вложиха нападателно в електроразпределителните системи и мощности и цените за произвеждане на електрическа енергия паднаха доста. Строиха мощности. Никой не планува фрапантния спад на цената на електрическа енергия. Когато потреблението понижава, а производството се усилва фрапантно, е явно, че цената ще пада. Ако не си застраховаш продажбата, това значи, че ще би трябвало да продаваш на нулева или даже негативна цена. Една от грешките е включването на ток от въглищни централи в микса ", разяснява той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР