Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем

...
Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем
Коментари Харесай

Денков: ДПС не ни трябва, за да се гласува следващото правителство

Не желаеме избори, само че няма да се съгласим да бъдем заслон, с цел да може някой да се отклони от това, което считаме за цели в страната, съобщи пред публицисти министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос за контури график от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, обвързван с съдружното съглашение. Ако на 8 март не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори, сподели по-рано Бойко Борисов.

Когато съставихме това държавно управление, целите бяха ясно казани – те съдържаха смяна в законите и Конституцията и попълване на съставите на антикорупционната комисия, Висшия правосъден съвет и регулаторите, уточни той. Първата част е изпълнена значително, когато осъществим и втората, можем да приказваме и за коалиция, и за по-дългосрочно ръководство, съобщи Николай Денков.

Според него регулаторите би трябвало да са основна част от съглашението.

Премиерът сподели още, че сега правосъдната система не работи както би трябвало, не работи антикорупционната комисия, виждаме проблеми в прокуратурата. Докато не решим тези проблеми, няма по какъв начин да продължим напред все едно, че всичко е наред, уточни той.

Продължаваме с тези задължения, които сме поели към българските жители, съобщи Николай Денков. Това са битка с корупцията, повишение на приходите, европейско развиване, възстановяване на качеството на живот, тъй че хората да желаят да живеят в България и да раждат тук децата си и да желаят да ги отгледат тук, изброи министър председателят. „ Това е, което би трябвало да създадем, само че то минава през битка с корупцията, през назначение на почтени, морални и честни хора в регулаторите, от които зависи по какъв начин ще се развива бизнесът и по какъв начин ще живеем. Докато не се разберем по какъв начин ще стане това, въпросът кой ще стане министър, дори кой тъкмо е министър-председател, е вторичен. Затова е доста значимо да се разберем и за тази част от промените – по какъв начин ще ги довършим “, сподели Николай Денков.

Според него те са решени в някакъв тип в документа, който са показали „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Докато не видя в писмен тип текста от страна на ГЕРБ, не мога да разясня, в случай че той съдържа гаранции това да се случи – ще продължим нататък, означи Денков. Какви са процедурите, по които ще бъдат попълнени регулаторите, би трябвало да бъде основна част от това съглашение, уточни още министър председателят.

За ротацията той изясни, че 6 март следва като дата от уговорката, че това държавно управление ще бъде в ръководство девет месеца. Тази дата е закрепена, когато държавното управление беше гласувано на 6 юни. Ще изпратя своята оставка в Народното събрание, само че до момента в който няма решение на Народното събрание във връзка с подадената оставка, държавното управление продължава да ръководи и да работи, както до момента, сподели министър председателят в отговор на въпрос. Колко дни ще имат парламентарните групи да разискват съдружно съглашение или различен документ, това е нещо, което ще се развие в Народното събрание, добави той. „ Това, което ние ще създадем с Мария Габриел, е да довършим прегледа на министрите и да го представим на партийните водачи “, сподели министър председателят.

На въпрос по отношение на нужните гласове за продължение на промените и регулаторите Денков отговори, че по-голямата част от решенията в Народното събрание се вземат с нормално болшинство, задоволително е да бъдат взети решения с гласовете на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Има някои решения, които изискват квалифицирано болшинство – като състава на Висшия правосъден съвет, състава на регулаторите, там ще се търси такова, посочи министър председателят. Може да се договаря с Движение за права и свободи, само че гласуването на едно държавно управление да вземем за пример става с нормално болшинство, Движение за права и свободи не ни би трябвало, с цел да се гласоподава идващото държавно управление на България, сподели Денков.

Николай Денков направи коментара пред публицисти при откриването на Държавната лаборатория за проучване на пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР