Не искам само да участвам на Олимпиада, но и да

...
Не искам само да участвам на Олимпиада, но и да
Коментари Харесай

Едмонд Назарян: Не искам само да участвам на Олимпиада, но и да взема медал

Не желая единствено да вземам участие на Олимпиада, само че и да взема орден. Това съобщи в изявление за БГНЕС Едмонд Назарян, който бе един от наградените за най-хубави спортисти през 2023 с плакет и награда на специфична гала в подготвителната зала в „ Арена София “. Младият ни герой получи самопризнание за достиженията си през миналата година.


Назарян покори европейския връх за повторно в кариерата си, триумфирайки в олимпийската категория до 60 кг в Загреб. След това обаче 22-годишният наследник на Армен Назарян получи контузия на рейтингов шампионат в Унгария, а след това отпадна и от Световното състезание в Белград, където имаше опция да вземе квота за Игрите в Париж това лято. В края на миналата година Назарян завоюва 20-то издание на шампионата по класическа битка в Клермон Феран, Франция.

В началото на 2024 Едмонд към този момент стана държавен първенец в Стара Загора, като завоюва и бронз от конкуренцията в Загреб. Относно това, че бе един от наградените на церемонията в „ Арена София “, той съобщи: „ За мен това значи доста, тъй като признанието, което получих – това е мотивация за мен да ходя напред, освен за мен, а и за всички спортисти. Подкрепата е доста значимо нещо при един състезател, без нея няма по какъв начин да станат нещата. Така че желая да благодаря отново на Министерство на младежта и спорта, на Българския състезателен тотализатор за премията и че по този начин стоят до нас и поддържат “.

Назарян призна, че отпадането на Световното в Белград още го изтезава, само че е стимулиран в олимпийската 2024 година да вземе квота за Париж. „ 2023 година пропуснах шанса да взема квота на Световно състезание, за което имам болежка, само че тази година мисля да се изправя и да се активизирам – имам шампионати, там да вземам участие, да взема квота и към този момент олимпийски орден. Това е задачата ми – първо да съм здрав, и по проект, по график, както треньорите го кажат, и ние единствено ще вървим напред “, сподели борецът и продължи по повод това какво го чака:

„ Сега има Европейско състезание, което не дава квота, просто си е влиятелен шампионат. Април ни чакат Европейски квалификационни игри, които ще се проведат в Баку – има дребни проблеми по отношение на това, че по националност аз съм арменец, а там има война. Този въпрос би трябвало да се реши с охрани ли, не знам по какъв начин ще стане – има време да помислим. Там би трябвало да се преборим и да вземем квота – в случай че инцидентно не се получат нещата, след един месец има в Истанбул, там към този момент е последният късмет за квота. Ще се постараем оптимално да се вложим и да вземем квота “.

Споменавайки възможните компликации, провокирани от това, че той е арменец, а квалификацията е на територията на Азербайджан, където има война, Едмонд показа: „ Може да има проблем. Готов съм на това, тъй като тази война доста пречи и влиза в спорта тази политика, което е рисково за живота. Аз персонално желая да отида, само че тук има и различен въпрос – от родители, от отговорността това, че хората към мен не желаят, има едно терзание, боязън, тъй като приказваме за вражеска страна. Но пък в случай че всичко създадем както би трябвало – и политически да се реши този въпрос, и защита да има, в случай че всичко е тъкмо, мисля, че ще мога да отида. Това е въпрос към този момент по какъв начин ще го решат хората там, които с това се занимават “.

Синът на Армен Назарян призна, че конкуренцията за взимане на квота за Олимпиадата през лятото ще бъде яростна заради обстоятелството, че от Европа към момента никой не го е направил. „ Разбира се. Първите петима най-хубави в света са всички азиатци, тъй като те взеха квотата. В Европа никой не съумя да вземе, за жалост. От цяла Европа ще има много огромна конкуренция, ще има борби, няма да е елементарно изобщо. Ние ще дадем всичко от себе си, пък към този момент каквото стане, от Господ зависи “.

Едмонд желае да стане европейски първенец в категория до 63 кг на идното европейско в Белград в интервала 12-19 февруари, само че огромната му цел е орден от Олимпийски игри. „ Да, желая, само че най-голямата цел при един състезател, който желае да се осъществя оптимално, това са влиятелните Олимпийски игри. Затова мисля, че освен желая да вземам участие, а желая да взема и орден, въпреки и да не е златен “, приключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР