Не искам да воювам срещу Украйна - казват редица млади

...
Не искам да воювам срещу Украйна - казват редица млади
Коментари Харесай

Не искам да воювам срещу Украйна - мъжете на Беларус бягат


Не желая да водя война против Украйна - споделят редица млади мъже в Беларус. Мнозина преминават през границата към прилежаща Литва, тъй като не желаят да бъдат мобилизирани в армията на агресора. Дъждовни води беседва с някои от тях.

провокира следващата вълна на емиграция от. В прилежаща Литва да вземем за пример в последните дни влизат 30% повече беларуси от нормалното. Става дума най-вече за мъже, които се притесняват, че ще ги вземат в армията и ще ги пратят да се бият срещу Украйна.

" Много добре разбирам какво я чака Русия, а по-късно и Беларус "

На 24 февруари животът на Юри* и неговото семейство напълно се трансформира. Лингвистът от Минск не желае да го вкарат в армията, не желае и да води война против Украйна, заради което при започване на март дружно със фамилията си отпътува за прилежаща Литва. „ Уплаши се най-много жена ми. Нейният живот така и така е сложен, по тази причина аз не се противопоставих “, споделя Юри.

Той самият няма никакъв боен опит, само че тъй като по време на следването си слушал и някои военни лекции, му присвоили званието „ лейтенант от запаса “ със компетентност „ боен преводач “. „ Досега не са ме викали ресурс. То по принцип с моята компетентност това се случва единствено по време на война. И след началото на войната не съм получавал повиквателни, само че в „ Телеграм “ се въртят такива клюки “, изяснява той.

„ Както всеки различен съответен човек “ – споделя Юри в отговор на въпроса по какъв начин се отнася към войната. „ И преди сме мислили да напуснем Беларус, само че в този момент Владимир Путин ни даде мотив: войната беше последната капка. Много добре разбирам какво я чака по-късно Русия, а по инерция – и Беларус “, прибавя той и споделя, че войната се отразила зле и на работата му. „ Аз съм преводач, при мен всичко зависи от огромните задгранични компании. А в този момент всички те бягат от страната, бизнесът е замразен до настъпването на по-добри времена. “
Редакцията предлага
Юри и фамилията му не считат да се връщат в страната, до момента в който не възникне един „ нов Беларус “, както се показва той. „ Иска ни се това да стане по-скоро, несъмнено. Но какъв брой ще трае – никой не знае. С тази война обаче моментът като че ли бързо наближава “, има вяра Юри.

" Край, почна се. Първо прибират тях, аз съм идващият. "

За Иля алармата се присъединила в мига, когато чул новината, че 150 офицери от запаса под 27-годишна възраст са призовани още веднъж в армията. Тъкмо тогава 40-годишният управител решил да бяга от Беларус. „ Казах си: край, почна се. Сега ще ме вземат в армията, с цел да водя война. Първо прибират тях, аз съм идващият. Завършил съм Военната катедра, дадоха ми звание „ лейтенант от запаса “, компетентност „ телеграфист “. След като се дипломирах, три пъти ме викаха ресурс, само че аз все успявах да се отърва с аргумента, че не мога да се отронвам от работата си “, споделя Иля.

Повиквателна той още не е получавал, само че позволява, че тя може да е пристигнала на служебния му адрес – а поради работата от у дома няма по какъв начин да знае. „ Внимателно проследявам новините. Реших да тичам в този момент, тъй като доста ме е боязън, че в Беларус могат да вкарат военно или изключително състояние и да забранят на мъжете да напущат страната “, изяснява още той.

Иля въобще не ще да се бие, тъй като това опонира на персоналните му убеждения. „ Официалните управляващи на Беларус поддържат съветската експанзия, а аз нямам никакво предпочитание да се удрям против украинците. Тръгнах си, тъй като не желаех да ме натикат в една войска, в която не искам да послужвам – армията на агресора и неговия съдружник, “ споделя Иля, който сега краткотрайно се е открил в Литва. „ След месец по този начин или другояче трябваше да пристигам по значима служебна работа, само че потеглих по-рано, до момента в който границата още е отворена. Ще се огледам месец-два, ще видя по какъв начин се развиват нещата и чак тогава ще взема дефинитивно решение. Освен всичко друго, компанията, в която работя, обмисля проекти да измести бизнеса си. Ако ми предложат подобен вид, аз надали ще се прибера вкъщи “, споделя в изявление за Дъждовни води мениджърът Иля.

" Ако някой ми беше споделил, че ще има същинска война, щях да го помисля за неуравновесен "

След нападението на Русия против Украйна от Беларус си потегли и IT-специалистът Михаил. Но за това решение имало сложни аргументи. „ Събраха се няколко неща. Компанията реши да се изнесе от Минск, ширят се и страхове, че в страната може да бъде оповестена военна готовност “, изяснява той.

И в тази ситуация с Михаил заплахата да го вземат в армията най-вече подплашила брачната половинка му. Двамата поставили на кантар всички причини и най-после решили да изоставен страната. „ Като имаме поради, че хората тук никак на обичат IT-специалистите, аз се притеснявах, че може да ми скроят клопка и да ме пратят да закривам амбразурата “, прибавя той. В казармата Михаил не е ходил, тъй като след университета записал и магистратура. Военна брошура му връчили, чак когато бил на 27 години – като „ оператор на ЕИМ “.

Михаил не утвърждава нападението на Русия против Украйна и счита, че за войната няма никакво опрощение. „ Всички схващат обстановката в Русия и в Беларус, всички схващат какво е политическото състояние. Абсурд е, като имаме поради, че сме претърпели Великата отечествена война. Ако преди няколко години някой ми беше споделил, че ще има война сред Русия, Беларус и Украйна с същински бойни дейности, аз щях го помисля за неуравновесен. Нашите хора не са готови за война, те в никакъв случай няма да я одобрят “, счита Михаил.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Любов по време на война
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР