Не исках да го убивам. Стрелях, за да ме оставят

...
Не исках да го убивам. Стрелях, за да ме оставят
Коментари Харесай

Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих за да ме оставят на мира -

" Не желаех да го умъртвявам. Стрелях, с цел да ме оставят намира. " - това съобщи в първото съвещание всъщност по делото за убийството на украински граждански сержантът от Въоръжените сили на Руската федерация Вадим Шишимарин. След като в петък мина разпоредителното съвещание на съда, в четвъртък съвещанието стартира със същинското правосъдно следствие.

Първото действително съвещание трябваше да стартира в сряда, само че беше оповестено спиране до през днешния ден поради огромния брой публицисти, изявили предпочитание да отразяват процеса в Киев. 

Вадим Шишимарин е обвиняем за убийството на 62-годишния невъоръжен гражданин на Сумска област Александър Шелипов, станало на 28 февруари т. година Шелипов вървял из село Чупаховка и говорел по телефона, когато бил убит.

" Там имаше някакъв мъж, говореше по телефона. Прапорщик Макеев (воинско звание с три нашивки, съответстващо на ст. сержант, б. р.) подреди да изстрелвам. Аз отхвърлих. Тогава различен военнослужещ ми заповяда със застрашителен звук да зтрелям, тъй като тоя щял да ни съобщи. Пуснах къса серия от автомата. " - съобщи пред съда Шишимарин, представен от уеб страницата " Грати ", което оповестява за хода на правосъдния развой в действително време.

Из разпита на Вадим Шишимарин

- Знаехте ли, че Украйна е самостоятелна страна? Какво знаехте за Украйна?

- Не ме интересуваше.

- Когато преминахте границата, разбрахте ли, че нахлувате в Украйна?

- Да.

- Когато стреляхте, разбрахте ли, че жертвата е цивилно лице?

- Да.

- Можеше ли да постъпите по друг метод? Можеше ли просто да го изплашите?

- Да, бих могъл.

- Какво е отношението ви към закононарушението?

- Считам го за недопустимо и престъпно наказуемо. " Высшая мера " за наказване. Не отхвърлям виновността си. (Высшая мера в Русия назовават гибел посредством разстрел, б. р.)

На въпрос на съдията за " вътрешното отношение " към убития, подсъдимият отговори с думите: " Не съм желал да го умъртвявам. Стрелях, с цел да ме оставят намира. "

Делото върви при открити порти в Соломенския съд в Киев. В четвъртък бяха разпитани пострадалата по делото, вдовицата на убития мъж Катерина Шелипова. Тя описа, че в този ден си била у дома (съпругът й почина в близост от вкъщи им) и чула изстрели, а когато излязла на двора и отишла до портата, видяла Шишимарин с автомата в леката кола.

" Затворих портата и стоях по този начин. Когато стрелбата завърши, излязох на открито и видях брачна половинка си. Той беше прострелян към този момент в главата. Започнах да викам. Да викам мощно. Надойдоха съседи. Закрихме тялото му с плат. " - споделя Катерина, представена от " Грати ".

Шелипова сподели, че желае за 21-годишния съветски солдат доживотна присъда. " Но в случай че него го разменят за нашите бранители на " Азовстал ", няма да съм срещу. " - сподели още дамата.


Катерина Шелипова пред съда.

Съдът позволи на Шелипова да зададе няколко въпроса на килъра. Шишимарин сподели, че изпитвал боязън от мъжа й, повтори, че признава виновността си и помоли вдовицата на жертвата си за амнистия: " Разбирам, че вие няма да можете да ми простите, само че из апелирам за вашата амнистия. "

Освен посдъдимия Шишимарин по делото беше разпитан и боецът Иван Малтисов, който се предал на украинските управляващи дружно с обвинявания в ликвидиране. Малтисов бил в същата кола и непосреден очевидец на случилото се.

Вадим Шишимарин е отдельонен пълководец в Четвърта танкова Кантемировска дивизия на Московска област. Подсъдим е за нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с съзнателно ликвидиране. Според Наказателния кодекс на Украйна го грозят от 10 години затвор до доживотна присъда. Това е първият по рода си развой от началото на съветската експанзия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Сайтът " Медуза " се е свързал с майката на Шишимарин Любов, която живее в Уст-Илимск в Иркутска област. Жената споделя, че месец преди да го пленят, Вадим й позвънил от руско-украинската граница и предизвестил, че през идващите седем дни телефонът му ще е изключен. За пленяването му схванала на 1 март. " Аз разбиране си нямах, че има война, че там в Украйна става нещо. " Синът й се свързал с нея две седмици след попадането си в плен. На 13 март се свързал с видеоразговор и споделил, че е добре.

" Не знам какво е станало там, кой е стрелял, кой не е. Просто на него стоварват всичко и това е. Аз разбирам, че Вадим няма излаз да каже " Не, не бях аз. " С наслада бих пристигнала на правосъдния развой, само че няма да си ми го дадат. Просто ми споделиха: " Не става. Толкова. Не става. " - разяснява майката пред " Медуза ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР