Не инфлацията, а неналичието на фрагменти е казусът в туризма

...
Не инфлацията, а неналичието на фрагменти е казусът в туризма
Коментари Харесай

Румен Драганов: Не инфлацията, а липсата на кадри е проблемът в туризма

Не инфлацията, а неналичието на фрагменти е въпросът в туризма Ако през 2025 година междинната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към специалността в България, споделя специалистът.

Основният проблем в туризма това лято не е инфлацията, цената на тока и другите продукти, а неналичието на служащи. Хроничният недостиг на персонален състав в туризма в България е към 20-25 хиляди души годишно а фона на общо заетите в сектора и съпътстващи дейности - към 320 хиляди. Това показа в изказване за Българска телеграфна организация шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите на експерта позиционирането на България като преференциална дестинация е за сметка на това, че работещите в сектора са лишени от опцията да получават естествени европейски заплати. По данни на Евростат, оповестени тези дни, през 2021 година в България са най-ниски равнищата на цените в група " Ресторанти и хотели ", като те са 46 на 100 от междинното за Европейски Съюз.

„ Кадрите от времето на държавния „ Балкантурист “ към този миг са на доизживяване, а липсват младежи заради просветителния дефицит, неналичието на система за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от страната и бизнеса, защото той се е самодистанцирал от тази система “, смята Драганов. Балкантуристките фрагменти още работят, а към този миг са на преклонна възраст, добави той.

По думите му ако през 2025 година междинната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към специалността в България.

Той уточни, че това са данни към 2015 година без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента междинната заплата в сектора у нас е 1100 лева, в това време работещите в туризма не са обезпечени публично, че да получат честни пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази компетентност, води мизерни старини, коментира още експертът. Той добави, че обедняването на тези заети е обвързвано и с това, че работата в туризма е сезонна.

Освен това парите в бранша през последните 20 години са насочени основно за реинвестиции в нови обекти, за които по-късно пък са нужни нови фрагменти, а не за покачване на приходите на работещите. По тази причина според Драганов към 2025 година български началник в туризма, който не може да заплаща на персоналния състав междинна заплата от 1400 евро, ще бъде принуден да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и заведенията за хранене, единствено че е по-различна при къщите за гости, където факторът работна мощност никога не е подценяван и приходите са за семейството, смята експертът.

Надежда за бранша дава предлагането ваучерите за храна да се използват и за почивка, коментира Драганов държавната политика в туризма и изрази религия това предложение да бъде подкрепено от множеството парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, защото то ще помогне на вътрешния туризъм.

Положително се посреща и плануваното в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще постави България като вярна дестинация през 2023 година с решението си да заплаща по 35 евро на седалка за турист. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, процедура и работа, за да може средствата, давани за образование от страната, да бъдат трансформирани в стипендии, за да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите сектори на стопанската система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР