Не ходете по тревата, може да има кърлежи, не пускайте

...
Не ходете по тревата, може да има кърлежи, не пускайте
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест

Не ходете по тревата, може да има кърлежи, не пускайте и децата си. Кърлежът, в случай че прокиснал единствено няколко часа в тялото, не може да съобщи зараза. 

Това изясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания, по Българска национална телевизия. Той изясни, че са показали на здравното министерство карта на България, на кърлежите, които предходната година са изследвали за лаймска болест.

В съвсем всички окръжни градове, над 20% от кърлежите са инфектирани с лаймска болест. Заради мишките, плъховете и ненапълно бездомните кучета. Пръскането против кърлежи е  по-ефективно, в случай че най-малко няколко дни по-късно не вали, посочи Кантарджиев. 

През лятото не трябва да се яде месо, приготвено полусурово, а всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в ледник, е риск за здравето, сподели още експертът. 

Той предизвести, че в прилежащи на България страни има много случаи на морбили - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР