Не говорим за безопасността на ваксината на AstraZeneca, тъй като

...
Не говорим за безопасността на ваксината на AstraZeneca, тъй като
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните

Не приказваме за сигурността на имунизацията на AstraZeneca, защото тя има добър профил на сигурност. Говорим за това какъв брой е ефикасна. Няма да има по-страшни странични резултати при по-възрастните хора. Просто няма безапелационни данни каква тъкмо отбрана може да обезпечи за тях.

Това съобщи пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Вчера у нас дойде третият утвърден от Европейски Съюз препарат в битката с COVID-19 - този на Оксфордския университет и AstraZeneca. Имунизацията с него стартира още през днешния ден. Опасения обаче съществуват за използването на имунизацията върху хора над 65-годишна възраст. Много страни взеха решение да забранят приложението върху тази възрастова група поради неналичието на задоволително данни при клиничните тествания.

" Данните се актуализират непрестанно, тъй като се включват от ден на ден хора. Работи се доста в посока всяка една ваксина да бъде оптимално добре изследвана. Колкото повече наблюдения има, толкоз повече статистически достоверни ще са данните ", уточни проф. Александрова и добави:

" Ваксините на Pfizer и Moderna са РНК ваксини, а тази на AstraZeneca е с аденовирус, обработен тъй че да е напълно безвреден. Периодът на слагане на двете дози е по дълъг - сред 4 и 12 седмици. Върху четири клинични изследвания се базира решението. Това, което знаем, е, че успеваемостта е 59.5%. Хората, които са включени са на възраст сред 18 и 55 годишна възраст ".

От тук идва и повода доста страни да се въздържат да я ползват върху по-възрастни хора, уточни още проф. Александрова.

Тя не изключи опцията търсеният % от 70% имуницирано население да се промени и за реализиране на групов имунитет против вируса да са нужни повече хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР