Не голи обещания – реална програма е нужна. Образованието ни

...
Не голи обещания – реална програма е нужна. Образованието ни
Коментари Харесай

ВМРО: Стига лъжи! Настояваме за бързо двойно увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Не голи обещания – действителна стратегия е нужна. Образованието ни е в колапс

 

Политическите заигравания на „ сглобката “ с висшето обучение доведоха до рецесия в българските университети. Вчера преподаватели, чиновници и студенти бяха подготвени за национална стачка, което показва възмущението на академичната общественост против демагогията на провалените политически партии.

 

Отново през вчерашния ден спешно служебното държавно управление реши да затвори устата им и даде обещание 39 млн. лева за нарастване на въпросните обидно ниски трудови хонорари. Това очевидно разколеба преподавателите да стачкуват и по този начин беше обезпечен избирателен комфорт (с пари, които не са планувани в бюджета и действително ги няма в държавната хазна) на партиите, които се вихрят из страната последните три години.

 

А каква е истината?

 

Именно през последните три години бяхме очевидци на безредни дейности, които имаха за цел повишение рейтинга на политиците, само че не и решаването на въпросите на висшето обучение.

 

Един учен в ролята на министър на образованието говореше за „ усъвършенстване “ на системата на висшето обучение, само че като претендент за депутат обещаваше разкриване на нови държавни университети. Вече като министър-председател Николай Денков даде обещание страната да заплаща студентските такси без това да бъде обезпечено в бюджета с ясната цел да се завоюва студентската общественост за ръководещите от „ Продължаваме промяната “. Инициативата на държавното управление провокира отговора на партиите от Народното събрание, които със закон „ усилиха “ преподавателските заплати. Това също не беше обезпечено с бюджетни средства и остана на хартия.

 

Гаврата на политическите сили в Народното събрание с академичната общественост провокира справедливия народен митинг, който за жалост беше удавен в следващите неистини.

 

Вътрешна македонска революционна организация постоянно е била поредна в отношението си към висшето обучение и упорства за ускорено удвояване на заплатите, както на преподавателския, по този начин и на непреподавателския състав в държавните университети. Това към този момент направихме в интервала на нашето ръководство в междинното обучение.

 

С лъжедействия и димки обаче заплатите в университетите няма да се вдигнат. Трябва действителни дейности, за което обаче няма действително стремежи последните пет Народното събрание от 2021 година до през днешния ден.

 

Време е!



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР