Не, едно смайли в бизнес писмо не ви кара да

...
Не, едно смайли в бизнес писмо не ви кара да
Коментари Харесай

За емотиконите в бизнес кореспонденцията

Не, едно смайли в бизнес писмо не ви кара да изглеждате топли, сърдечни и изключително способени. Усмихнатите емотикони в бизнес електронни писма вършат по този начин, че изпращачът наподобява незапознат, откри ново проучване.

“Резултатите от нашето проучване са първото доказателство, че, обратно на широкоразпространеното мнение, смайлитата в действителност напълно не основават визия за топлота и искреност към изпращача им. И още по-лошо, те имат важен и измерим резултат върху образуването на визия за неговата или нейната подготвеност – истината е, че емотиконите вършат по този начин, че да изглеждате по-малко способени ”, изяснява Ела Гликсън, водещата авторка на проучването.

“Във формалната бизнес корепоснденция смайлито не значи усмивка ”, прибавя тя.

Серията от опити са били извършени върху 549 души от 29 разнообразни страни. По принцип, усмивките онлайн и лице в лице в действителност карат хората да бъдат признати като по-топли и сърдечни, и, в действителност, като по-компетентни. Но същото изобщо не важи за емотиконите.

“По време на проучването открихме, че когато участниците са били помолени да отговорят по електронната поща на официални писма, техните отговори са били по-детайлни и са включвали повече съдържателна информация тогава, когато имейлът не е включвал емотикон ”.

В допълнение, електронните писма, които са съдържали емотикони, е било по-вероятно да са били изпратен от жена, са разкрили учените. Съществува, несъмнено, риск, това да рефлектира някои стереотипни предубеждения към половете.

“За момента виртуалното смайли може да замести ненапълно същинската усмивка единствено тогава, когато в действителност познавате добре другия човек. При първични контакти е доста по-добре да избягвате емотиконите, без значение от своя пол и възраст ”, прибавя Гликсън.

Psy Blog
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР