Не един и два са проблемите, пред които ще се

...
Не един и два са проблемите, пред които ще се
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Политика на ЕС е за гуверньори да се търсят хора извън партийните централи

Не един и два са проблемите, пред които ще се изправи бъдещият шеф на Българска народна банка, значимото е какво утвърждение ще има той от страна на политиците и обществото и по какъв начин ще контактува с другите институции, най-много с министерството на финансите.

Това стана ясно от изявление за бТВ проф. Даниела Бобева, която 13 години взе участие в ръководството на централната банка. Професионалният й път минава през редица европейски и интернационалните финансови институции.

Според Бобева първият проблем е фискалната политика, която води държавното управление. „ Това, че не можахме да пласираме дълг е сигнал, че пазарите са разтревожени и че ваканцията свърши. Ще взимаме все по-скъп дълг и все по-трудно ще става това. А това е огромен риск за финансовата непоклатимост и за валутния ръб в България “, изясни тя.

Според нея е наложително шефът на Българска народна банка да си приказва с министъра на финансите, тъй като рисковете са огромни.

Вторият огромен проблем, който може да възникне при едно непрофесионално ръководство на Българска народна банка, е обвързван с предизвестието, което Европейският съвет изпрати към нас във връзка с недвижимите парцели и рисковете за увеличение на необслужваните заеми в банковата система. Въпреки че сега имаме огромна степен на покритие, при усложняване на ситуацията е допустимо да се засилят тези отрицателни фактори “, добави Бобева.

Според нея би трябвало да приемем еврото колкото се може по-скоро. По думите й обаче страната ни има фундаментален проблем с това. От една страна, има поддръжка от институциите това да се случи, само че от друга – мнението на хората е противоположно. Според Бобева този раздор би трябвало да се преодолее.

„ Валутата визира всеки един от нас и тук няма партии и политики. Всички би трябвало да бъдем готови. Без обаче хората да бъдат уверени, че еврото ще донесе удобни за стопанската система последствия, не мисля, че който и да ни ръководи ще има политическата храброст да вкара еврото “, счита проф. Даниела Бобева.

„ Гледах другите страни, когато са приемали еврото. Няма нито един министър или гуверньор на централна банка, който е вкарал еврото и да е изпратен с почести. Това е доста рискова работа “, сподели тя.

Бобева изрази недоумението си за какво се е стигнало до такава конкурентна процедура.

" Обикновено се избира консенсусна фигура, която да дава отговор на условията на закона ", сподели финансистката.

Що се отнася до двете кандидатури за шеф на Българска народна банка - на Любомир Каримански от „ ИТН “ и на Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “, Бобева изрази удивление, защото съгласно нея при избор на гуверньор постоянно се търсят хора отвън партийните централи и това е политика на Европейския съюз като цяло.

„ Има ужасно доста проблеми, които единствено професионален екип с висок локален и интернационален авторитет може да реши. Сегашната коалиция би могла да показва своята интегративна роля в това общество, в случай че издигне добър претендент, който да бъде не претендент на обединението, тъй като Българска народна банка е на всички нас “, сподели проф. Бобева.

Тя изясни още, че Народното събрание избира освен шеф на Българска народна банка, а шеф в европейската система на централните банки. „ Работата на Българска народна банка няма нищо общо с това преди влизането в Европейски Съюз. Всяка една активност е обвързвана със стандартите на Европейски Съюз. Всеки един чиновник трябваше да премине през двугодишно подготвени, с цел да се доближи до равнището и метода, по който действа Българска народна банка “, разясни проф. Даниела Бобева.

„ Направих си труда да прегледам сегашните шефове на 27-те страни. Това са огромен диаметър хора, множеството от тях са били министри на финансите. Повече от половината от тях са минали през централните банки на разнообразни позиции. Не знам за какво обединението не се обърна към хора, които в този момент са в Българска народна банка, в това число шефове и подуправители. Този екип се оправи с много рецесии “, сподели още тя.
Тагове:
Копирано от standartnews.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР