Не е задължително да тренираш в голям футболен гранд, за

...
Не е задължително да тренираш в голям футболен гранд, за
Коментари Харесай

Как две момичета от малко село стигнаха до националния отбор по футбол

Не е наложително да тренираш в огромен футболен гранд, с цел да те виждат и поканят в националния тим на България. Доказателство за това са двете девойки от ФК Скутаре, които към този момент са част от представителния отбор на страната ни.

Никол и Йорданака са единствено на 12 години, само че към този момент животът им е отдаден на най- известния спорт в света - футбола. Те са дисциплинирани, даже от време на време повече от момчетата, с които упражняват дружно на игрището в пловдивското село Скутаре. В това ни твърдят техните треньори Пламен Ботев и Продан Иванов, които не крият вълнението си, че техните възпитанички са измежду най-хубавите в България в тяхната възраст.

„ Като разбрах, се просълзих, първото нещо, което направих. Стана ми доста и благо, и драго. Наистина това е огромна оценка, която се надявам да не е за първи и за финален път, което да се случва с девойки, и с момчетата, и с всички в клуба, което е да вървим и да растем и да продължаваме да се развиваме ", споделя Пламен Ботев – треньор и ръководител на ФК " Скутаре ".

„ Това е една горделивост за нас. Момичетата се стараят доста на тренировките и резултатите се получават. Ние сме доста горди и щастливи, че от дребен клуб излизат две девойки за националния тим. И няма по какъв начин да не сме горди от този факт и се надяваме повече девойки и момчета за националния тим, стига да бъдат видяни “, споделя Продан Иванов- треньор и шеф на ДЮШ ФК " Скутаре ".

Пламен Ботев не крие, че първоначално е имал запаси, когато е трябвало да стартира и работа с девойките дружно с момчетата.

„ Първоначално, да, само че в следствие към този момент разбрах, че девойките могат, че се оправят на равно с момчетата, което в действителност още повече ме стимулира. И най-много в това, че те не се плашат нито от дъжд, нито от вятър, от сняг. Когато им кажа да са на подготовка, те са тук, даже в нито един миг даже да вали дъжд, те не ме питат- тренер, през днешния ден ще упражняваме ли? Те са тук “, споделя Пламен Ботев.

В школата на ФК " Скутаре " упражняват 130 деца, а кметът на община Марица Димитър Иванов е уверил, че ще даде на БФС и прилежащите терени, с цел да бъде построено още едно игрище, с цел да може клуба да поеме до 250 деца в подготвителен ден.

Никол Стоилова е на 12 години и е от с. Рогош.

„ Вуйчо ми играеше футбол като дребен и от него се възпламених да играя футбол и на мен доста ми харесва. За мен футбола е спорт, който е не е сменяем. Това е миг, който няма с какво друго да се размени ", споделя Никол.

Тя счита, че за връстниците и доста по-добре би било да спортуват.

" Времето, което прекарват на телефоните, в тях или където и да е другаде, в случай че го прекарват на терен, в зала или където и да е, със спорта ще са доста по- добре в живота ", споделя 12-годишната футболистка.

Йорданка Параскова е на 11 години и е от с. Скутаре. Тя споделя, че е била доста изненада от повиквателната в националния тим.

„ Първо не можах да допускам, тъй като, нали, доста наслада и нямаше по какъв начин да допускам, само че се зарадвах доста. Усещането е, че си напред в нещата, че можеш да постигнеш още повече, когато си там, и можеш да се оправиш. Ако съблюдавам разпоредбите, в случай че депозирам, ще съумея да впечатля треньорите. Играя халф- външен и вътрешен. Любимият футболист е Лионел Меси, тъй като той е много добър и съгласно мен, той си прави всичко, което трябва- пасовете, головете и асистенциите. Аз и Никол бяхме два пъти първенци на България, с треньор Ангел Славов от " Пълдин ", а от началото започнах с треньор Пламен Ботев и доста им благодаря ", споделя Йорданка.

Освен децата да се развиват във футбола, треньорите имат и друга значима цел.

„ Преди всичко да израснат като персони. За мен и за моите сътрудници това е цел №1. Трябва да са на първо място хора, възпитани деца “, споделя Пламен Ботев.

Така работят спортните педагози в този клуб, макар, че това не е тяхна съществена специалност, а тяхно занимание. Уверяват ни, че когато има предпочитание се намира и метод да се реализиран задачите, каквито и да са те.

Автор Мария Павлова

Оператор Васил Кръстев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР