Не е ясно по какъв начин цената на водата ще

...
Не е ясно по какъв начин цената на водата ще
Коментари Харесай

Омбудсманът с отрицателно становище за новия ВиК закон

Не е ясно по какъв метод цената на водата ще бъде обвързана с осъществяване на индикаторите за качество

Отрицателно мнение за оповестения за публично разискване нов план на Закон за водоснабдяването и канализацията е изпратила омбудсманът Диана Ковачева до районния министър Иван Шишков, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България.

Според националния бранител планът не пази правата и ползите на потребителите на ВиК услуги и по тази причина е належащо да бъде значително преразгледан. 

Ковачева е безапелационна, че в плана още веднъж се затвърждава преобладаващото държавно ръководство във ВиК бранша и че от него не излиза наяве по какъв метод цената на водата ще бъде обвързана с осъществяване на индикаторите за качество. Тя слага фокус и върху контрола на осъществяване на индикаторите за качеството на водата, който се планува да бъде реализиран от Министерство на регионалното развитие, като отбелязва, че не е ясно за какво тези индикатори са сведени до три - общи загуби на вода във водоснабдителните системи и периоди за тяхното намаляване; експлоатационни индикатори за ефективност; финансови индикатори за успеваемост. Ковачева е и срещу отпадането на значими индикатори за качество като качеството на питейната вода; равнището на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; повреди на водоснабдителната система и повреди на канализационната система. Тя показва още, че в плана не са планувани водни помощи. Омбудсманът обръща внимание и на това, че контролът по осъществяване на бизнес стратегиите от ВиК операторите е очакван да се реализира от самите тях, няма очакван самостоятелен орган за това.

Преди седмица кметове и представители на общини, в които има общински ВиК сдружения, възразиха против наложителното законово уедряване на бранша и присъединението им към държавните ВиК оператори, както се планува в плана на Закона за водоснабдяването и канализацията.

Проектът на Закон за водоснабдяването и канализацията бе оповестен на 30 ноември. С новия нормативен акт се цели основаването на единна уредба, която да обхване и усъвършенства цялостната нормативна база, регламентираща дейностите в бранша. Той е прецизиран в сходство с условията на Националния проект за възобновяване и резистентност и цели превъзмогването на откритите недостатъци посредством основаването на единна, настояща, поредна и съответстваща на актуалните действителности и провокации законова уредба, оповестиха ден по-късно от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР