Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци,

...
Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци,
Коментари Харесай

Не е ясно кога ще започне извозването на опасните отпадъци, намерени в Свищов

Не е ясно по кое време ще стартира извозването на рисковите боклуци, които през вчерашния ден бяха открити на нелегално бунище в покрайнините на Свищов. От общината в крайдунавският град към момента чакат предписанието на проверяващите от Еко инспекцията във Велико Търново, след което шлаката би трябвало да бъде преместена на профилирана площадка в Пловдив. По-рано през днешния ден стана ясно, че в състава на отпадъка има живачни и оловни съединения, само че те по никакъв метод не могат да навредят на човешкото здраве, осведоми Българска национална телевизия.

Проверката на еко инспекцията във Велико Търново, демонстрира, че Софийска компания е трябвало да извози рисковият товар от завода в Монтана, до регламентирана площадка в Пловдив. Как обаче шлаката е стигнала до противозаконното бунище в Свищов към момента не е ясно.Станислав Станчев, РОСВ - Велико Търново: Отпадъкът е рисков, генериран от преработването на оловни акумулаторни акумулатори от завода в Монтана. Съдържа железни и оловно окиси, които след някакъв тип отнасяне могат да се извлекат от тази шлака!

Въпреки че съгласно експертите няма заплаха за човешкото здраве, достъпът до противозаконното бунище е стеснен.Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Имаме уверението, че до няколко дни тези боклуци ще бъдат отстранени и ще бъдат взети почвени проби, с цел да се види какво е увреждането на земната почва. Настояваме незабавно да бъдат отстранени от територията на община Свищов!Законът планува санкция за компанията извършител в размер от 10 000 до 30 000 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР