Не е ясно кога и дали достъпът на коли в

...
Не е ясно кога и дали достъпът на коли в
Коментари Харесай

Не е ясно кога и дали достъпът на коли в Приморски парк ще бъде забранен

Не е ясно по кое време и дали достъпът на коли в Приморски парк ще бъде неразрешен . За да се случи това, ограничаването би трябвало да бъде заложено в новия Генерален проект за организацията на придвижване в община Варна. Такъв за момента няма. Изготвянето на документа към този момент е предоставено от администрацията, само че е в напълно начален стадий.

Срокът на остарелия проект е изминал през април 2023 година . На процедура той продължава да е настоящ до приемането на нов подобен, само че единствено във връзка с уредените регулации в него, показват от Община Варна в отговор на питания от Moreto.net.

През май предходната година бе утвърдена актуализация на проекта от Общински съвет, съгласно която на процедура се не разрешава придвижването на коли в Салтанат. Настоящата общинска администрация обаче смята, че тези нови правила за придвижване в тази част на Приморски парк не са обхванати от остарелия общоприет проект , чийто период на годност е до 17 април 2023 година.

„ Актуализацията е осъществена след приключване на периода на проекта и като такава регулациите по нея следва да бъдат обхванати от новия общоприет проект, защото те се явяват нови. Във връзка с приемането на нов общоприет Община Варна е упълномощила правене на подобен, който е на стадий авансово разглеждане в Експертен съвет по устройство на територията. След приемането на прелиминарен план ще бъде създаден финален, който ще бъде препоръчан за приемане от Общински съвет “, се споделя още в отговора на Общината.
Действително в досегашния проект няма избран режим на придвижване по съществуващата алейна мрежа в „ Салтанат " . Именно това стана мотив за актуализирането на документа.

Кога и по какъв начин бе призната актуализацията на проекта

Окончателният план за актуализация на Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна бе признат от комисии към Общински съвет още през есента на 2022 година. С утвърждението на обновения проект на процедура се позволява прекъсването на придвижването на коли в Приморски парк, околност „ Салтанат “ . Искането за утвърждение на плана се основава на законовите условия, забраняващи прекосяването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в обитаемоте места отвън обозначените за това места.

Проект за актуализация на ГПОД е направен и е утвърден от Общински съвет по устройство на територията още през юли 2019. След две години Върховен административен съд се произнася, че одобряването на окончателния план за актуализация на проекта съставлява нормативен акт. Местният орган, способен да издава такива актове, е Общински съвет. Именно това постанова предлагането да се прегледа и гласоподава от отрасловите комисии, а по-късно и от локалния парламент. Окончателното утвърждение от Общински съвет идва през май 2023 година . Следват обжалвания от наранени страни в съда.

На сесия в края на януари тази година ръководителят на предходния Общински съвет Тодор Балабанов, който и одобри решението за актуализация на проекта, сложи въпрос към администрацията. Той попита в какъв период въпреки всичко ще бъде изпълнено решението за прекъсването на колите в „ Салтанат “ . Според него решението за актуализация на проекта предстои на осъществяване. Дали е законосъобразно или не следва да дефинира съдът, акцентира той.

Как е проведен достъпът на коли в " Салтанат " все още

„ Към момента е налице настоящо контролно-пропусквателен пункт на входа към Приморски парк, посока Делфинариума, като същият е проведен за ограничение на придвижването на коли в парка, като се пропущат транспортни средства на притежатели и ползватели на обекти, находящи се в посочената територия. На останалите входове към парка контролът на достъпа на коли се реализира от полицейски екипи при регулярни обходи на региона “, разясниха от Общината за Moreto.net по отношение на организирането на сегашния достъп на коли до парка.
Припомняме, че това ограничаване кметът Благомир Коцев вкара в края на декември 2023 година .

Какви ограничавания планува обновеният проект

Според обновения проект, признат през 2023 година, се планува възбрана с пътни знаци на кръстовищата на бул. „ Княз Борис I ” със сп. „ Акациите “ и сп. „ Делфинариума “ в посока Златни пясъци. Освен живеещите в зоната в Морската градина ще могат да влизат с колите си също и хора с документ за неработоспособност. Достъпът ще се реализира въз основа на особено издадени от Община Варна пропуски със период на годност най-много 1 година . Автомобилите на Министерство на вътрешните работи, Спешна здравна помощ, Пожарна и спешна сигурност ще имат безграничен достъп. Такъв ще имат и спешни екипи на ВиК, Енерго-Про и други, когато работят по премахване на повреда. Автомобили, зареждащи комерсиалните обекти, ще могат да влизат в интервала от 05:00 часа до 08:00 часа.

Дали всички тези ограничавания въпреки всичко ще бъдат заложени в новия Генерален проект за организация на придвижването в община Варна и ще влязат в действие следва да разберем.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР