Не е ясно каква е производствената цена и надценката на

...
Не е ясно каква е производствената цена и надценката на
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Не е ясно каква е надценката при медицинските изделия у нас

Не е ясно каква е индустриалната цена и надценката на медицинските произведения в България.

Това съобщи някогашният Министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова пред NOVA.

„ Въпросът за какво здравноосигурените лица доплащат хиляди за незабавна интервенция да го отправим най-накрая към ръководещите. Това е покруса. Най-бедната страна в Европа санкционира своите жители да заплащат най-вече, когато са заболели. 50% от общите разноски са от джоба на пациента. Шумим за надценката на питателните артикули, а за това – не. Абсолютно безгрижие от страна на държавата”, разясни доктор Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска би трябвало да бъде увеличена.

„ Трябва да има ясни правила и регламенти кое какъв брой коства. Едно и също здравно произведение коства друго в лечебните заведения. Причината е, че лечебните заведения се доставят с артикули от доста места.

На въпрос кой взема решение каква част от разноските за дадена интервенция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят сподели следното:

„ Касата е решила, че толкоз може да заплати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи интервенцията с това, което обезпечава НЗОК. Почти постоянно се изисква доплащане от пациента”.

По думите ѝ е доста значимо какви закони ще одобри новият парламент, с цел да може да бъдат поети сходни разноски с публични средства.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР