Не е ясно как ще се вдигне акцизът на тютюневите

...
Не е ясно как ще се вдигне акцизът на тютюневите
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Няма достатъчно изчисления как ще работят мерките на кабинета

Не е ясно по какъв начин ще се вдигне акцизът на тютюневите произведения, не видях и сметки на Национален осигурителен институт за преизчислението на пенсиите, споделя шефът на бюджетната комисия в Народно събрание
Липсват задоволително калкулации за това по какъв начин ограниченията, които държавното управление предложи за справяне с инфлацията, ще повлияят на хората. В това бе безапелационен депутатът от " ИТН " и началник на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

Мерките би трябвало да работят в интерес на жителите. Как да ви кажа оценка в случай, че нямахме задоволително данни за въздействието на тези ограничения върху обособените групи, сподели той пред публицисти.

Аз споделих, че с цел да могат да работят тези ограничения, би трябвало да знаем по какъв начин ще работят за всека една категория от тези уязвими или предпочитани групи, както и да ги назовем. Така спуснати - аз съм ок, щом ще работят, продължи той.

Има Такъв Народ е съгласна с огромна част от тези ограничения. Смятаме, че може би ще работят. Въпросът е, че трябваше да имаме калкулации по какъв начин ще работят. Ако би трябвало да кажем тъкмо, нито имахме разбор за това какви ще бъдат приходите от газ, електричество, от всички тези артикули, нито какъв ще бъде размерът на Данък добавена стойност, на акцизите. Това трябваше да бъде авансово направено, с цел да може да създадем така наречен симулация фискално пространство и в нея можем да кажем - този доход може да бъде преразпределен по подобен метод към уязвимите групи. Ето това би трябвало да бъде направено, безапелационен бе шефът на бюджетна комисия.

Имам запаси към някои от ограниченията. Например не е ясно по какъв начин тютюневите произведения ще бъдат облагани с по-висок данък. Схемата не е ясна и не мога да кажа дали това, което има намерение да направи Министерството на финансите ще е задоволително прецизна скица, с цел да способства във фиска подобен резултат, какъвто бихме желали, акцентира той.

На въпрос от кое място ще дойдат тези 5 милиарда лева за преизчисление на пенсиите, които общественият министър Георги Гьоков разгласи през вчерашния ден, Каримански сподели: Не знам, общественият министър може би има някакви калкулации. Но ние не видяхме изчисленията на Национален осигурителен институт, ето това ми би трябвало на мен за това, което общественият министър споделя и нощес чаках да ги видя, нямаше такива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР