Не е ясно дали предложението ще стигне до бюрото на

...
Коментари Харесай

САЩ иска забрана за ИТ сделки над 5 млрд. долара


Не е ясно дали предлагането ще стигне до бюрото на президента Джо Байдън за утвърждение. (снимка: CC0 Public Domain)

Съединени американски щати готви ново законодателство, което ще забрани огромните софтуерни сливания и придобивания – такива на стойност над 5 милиарда $.

Сенаторът Елизабет Уорън и представителят на Камарата на представителите Мондер Джоунс показаха в проектозакон, който всъщност ще забрани огромните софтуерни покупко-продажби. Законът за възбрана на антиконкурентните сливания (PAMA) ще направи противозаконни избрани тип покупко-продажби, в това число такива тези на стойност над 5 милиарда $ или такива, които обезпечават пазарен дял от над 25 % при работодателите и 33 % при продавачите.

Законопроектът дава на антитръстовите регулатори повече пълномощия да стопират и преразглеждат сливания. Антимонополните органи ще имат право непосредствено да отхвърлят сливания, без да изискват правосъдни разпоредби. Те ще могат да приключват сливания сред компании, които имат „ досиета “ с нарушавания на антитръстовите регулации или други случаи на „ корпоративна престъпност “ през последното десетилетие. Длъжностните лица ще би трябвало да преценят въздействието на придобиванията върху работната мощ.

Наред с това PAMA ще формализира процедури за обзор на минали сливания и планува повреждане на „ нездравословни покупко-продажби “, за които се твърди, че вредят на конкуренцията. Федералната комерсиална комисия алармира за подготвеност да разделя софтуерни колоси, образувани посредством мега-сделки, макар че ги е одобрила по-рано. Освен това PAMA може да принуди бизнесите да създадат по този начин, че марки като Instagram и WhatsApp на Meta да се обособят като като обособени бизнеси.

Законът не е строго фокусиран върху технологиите, само че Уорън даде да се разбере, че точно ИТ промишлеността е главната цел на новата норма.

Ако бъде признат този нов закон, той ще забрани (който преди малко бе завършен, на стойност над 8,4 милиарда долара), (68,7 милиарда долара) и относително скромните сливания като плануваното от (5,4 милиарда долара). Технологичните компании значително ще би трябвало да се съсредоточат върху придобиването на „ дребни “ компании.

Успокоение за ИТ бизнеса към този момент е това, че законопроектът е единствено предложение и то има всички шансове да не събере поддръжка от другите партии, с цел да бъде признато.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР