Не е ясна визията на държавата как на практика ще

...
Не е ясна визията на държавата как на практика ще
Коментари Харесай

Омбудсманът: Държавата да обясни как ще се въведе пълната либерализация на пазара на ток

Не е ясна визията на страната по какъв начин на процедура ще се реализира цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия.

Това декларира омбудсманът Диана Ковачева в мнение от четири страници до ръководителя на Комисията по енергетика Делян Добрев във връзка инициираните промени в Закона за енергетиката /ЗЕ/.  

Според нея липсва изчерпателен стопански, обществен и юридически разбор за изгодите и рисковете от излизането на семействата на свободния пазар. Тя добавя, че предвижданите промени не обезпечени правата и ползите на битовите консуматори на електрическа енергия у нас.

Според Ковачева не са създадени задоволително ограничения за отбрана и за финансова поддръжка на уязвимите групи и енергийно бедните, че не са въведени интелигентни измервателни системи (ИИС) за битовите клиенти, в това число – не е планувана осведомителна и информационна тактика за приготовление на битовите консуматори за присъединяване им на свободния пазар на електрическа сила.

В мнението си омбудсманът изрича причини по законопроекта, гласуван на първо четене в енергийната комисия.

Ковачева задава и съответни въпроси – за какво използването на еластичен детайл е оставено на субективна преценка като опция и упорства да се даде определение за върхово и невърхово натоварване. Става въпрос за плануванаъа опция при контракти за доставка на електрическа енерги я с закрепен период включването на еластичен детайл, като да вземем за пример с съмнения на цените при върхово и невърхово натоварване .

Омбудсманът обръща внимание, че като изискване лица да бъдат едно домакинство е посочено, че те би трябвало да живеят и да са регистрирани в едно жилище или част от жилище. Проблем в тази ситуация е, че не е конкретизирана коя адресна регистрация се засяга –  по непрекъснат или по сегашен адрес .

Тя подсети, че български жители постоянно не могат да се записват на адреса , на който действително живеят заради ред аргументи. Понякога това става, защото те противозаконни постройки , различен път, тъй като адресът на жилищата им е обозначен по метод, друг от регламентирания в Закона за гражданската регистрация /ЗГР/, от време на време живеят в ателиета или вилни здания , а в други случаи живеят чартърен и наемодателят не им дава декларация за единодушие да се записват на адреса

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР