Не е вярно, че заради изборите не съм допуснала въвеждането

...
Не е вярно, че заради изборите не съм допуснала въвеждането
Коментари Харесай

Ирена Соколова: Не е вярно, че съм забавила въвеждането на воден режим в Перник

Не е правилно, че поради изборите не съм позволила въвеждането на воден режим в община Перник. Това декларира в позиция до медиите Ирена Соколова, някогашен регионален шеф на Перник. Позицията е във връзка изказвания на някогашния шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов, че не е позволила въвеждането на воден режим в града поради локалните избори.

 © Архив - Българска национална телевизия
Ето цялостния текст на позицията ѝ:

В първото писмо на Иван Витанов, изпратено на 9 октомври 2019 година и адресирано до регионалния шеф, кмета на Перник и ръководителя на Общинския съвет, се заявяваше, че има догадка за въвеждането на воден режим на по-късен стадий, поради намаляването на размера на язовир " Студена ", продължаващата липса на превалявания и честите повреди на ВиК мрежата. Веднага на идващия ден извиках на среща Иван Витанов и кмета на Перник Вяра Церовска, с цел да обясни той пред нас действителната обстановка. На срещата участва още и основният секретар на Областната администрация, само че не и заместник-кмет, както се твърди в показанията. Точно аз изисках от Иван Витанов да провежда конференция и да осведоми перничани за задаващия се проблем, както и да осведоми всекидневно перничани за повредите с спиране на водоподаването. Обърнах внимание на упрвителя на ВиК, че в случай че има индикации за нужда от предприемане на незабавни ограничения, е неотложно същите да бъдат незабавно изпратени и съгласувани от Министерство на околната среда и водите. Получих увещание, от страна на Управителя, че е изпратил настояването си за координиране до Министерство на околната среда и водите, както и, че потреблението на каквито и да е водни размери се утвърждават и позволяват от Министерство на околната среда и водите.

Иван Витанов съобщи, че не може да провежда конференция, тъй като няма PR и няма опит в тази активност. Заедно с специалиста " Връзки с обществеността " в регионална администрация, който се включи в срещата, свикахме конференция и това е писмено видно от изпратените до медиите известия от имейл-адреса на Областна администрация. Целта беше да се даде цялата информация и фактология, с цел да бъде осведомено обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019г.

Да, бяхме по средата на изборната акция, само че тематиката беше от изключителна значимост и желаех всички да са осведомени с проблемите.

На по-ранна среща, поискана от Община Перник, през м. юли участва заместник-кметът Караилиев дружно с специалисти от Общината, на която бяха още: специалисти от Асоциацията по ВиК, от регионалната администрация и шефът, както и основният инженер на ВиК-Перник. На нея се обсъждаха единствено проблемите, свързани с ВиК активите, благосъстоятелност на Община Перник.

Искрено скърбя за тежката обстановка, в която сме сега, само че е неприемливо да се изопачава истината и да се вършат внушения, че поради изборите аз не съм позволила въвеждането на воден режим в общината!

Необходимостта от въвеждане на воден режим се дефинира от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на регионалния шеф.

Всъщност, регионалният шеф не може нито да вкара, нито да попречи на въвеждането на воден режим!

Условията и редът за присъединение на потребителите за прилагане на водоснабдителните и канализационни системи са уредени в Наредба #4 от 14.9.2004 година, съгласно която дейностите за въвеждане на режим на водата се подхващат от кмета на общината; регионалният шеф подхваща дейности, когато режимът следва да бъде разгласен за две или повече общини в региона.

Когато бъде преценявана моята работа би трябвало да се имат поради пълномощията на регионалния шеф, написани по закон.

Съдействах и започнах доста дейности - срещи с министри, със заместник-министри, с специалисти, с които обикаляхме региона и търсехме способи да преодолеем или най-малко да минимализираме рецесията... Експертите, които в този момент прибавят воден размер в язовир " Студена ", бяха открити и показани от мен в Министерство на регионалното развитие. Документи за това предоставих на съответните органи.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР