Не е вярно, че ще блокираме бюджета на Варна. Имаме

...
Не е вярно, че ще блокираме бюджета на Варна. Имаме
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Няма да блокираме бюджета на Варна, имаме забележки по две съмнителни решения

" Не е правилно, че ще блокираме бюджета на Варна. Имаме забележки по две решения на Общинския съвет. Те са свързани с големия заем, който Общината желае да вземе, и със съмнителната ликвидация на невиждан брой общински терени. "

Това съобщи на брифинг регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

" и Областна администрация ще го саботира. Искам да успокоя обществеността, че няма да блокираме бюджета ", безапелационен бе Коцев.
" Знаем какъв брой е значим бюджетът за качеството на живот и развиването на града, тъй че точката за бюджета от сесията на Общинския съвет няма да бъде наранена, само че ще засегнем други решения, които индиректно го касаят ", сподели той.

Едната точка се отнася за разпродажбата на към 150 декара парцели, които се намират в центъра и кварталите на града, измежду тях междублокови пространства, зелени пространства, паркинги и други.

Другата значима точка е поемането на дълг от 95 млн. лева В момента общият дълг на Общината е 109 млн. лева, а с този дълг той ще нарасне до 200 млн. лева, изясни Коцев.

По думите му Варна ще задлъжнее четири пъти повече от градове като Бургас и Пловдив, в случай че поемем нов заем.

" Как е допустимо Бургас и Пловдив с на половина задлъжнялост от тази на Варна, да ни превъзхождат във връзка с градската среда и качеството на живот? Всички знаем по какъв начин наподобява Бургас - сякаш сме морската столица, а не ни ли омръзна посетители от други градове да разясняват напредъка на Бургас пред Варна и това, реализирано с два пъти по-малко пари досега там? Важно е плануваните терени за ликвидация да бъдат потребление за възстановяване на градската страна ", счита Коцев.

Областният шеф изрази подозрение, че парцелите ще бъдат застроени и дадени на компании, близки до общинската власт.

" Вчера кметът Портних държа на варненци безусловен звук за бюджета на общината. Да не забравяме обаче, че половината от този бюджет са държавни пари. Аз съм представител на българската страна и съм задължен да спазвам за нейните ползи, в това число и разходването на парите на данъкоплатците на град Варна ", акцентира регионалният шеф.
Той прикани за провеждането на спор с кмета на града Иван Портних и представители на Общинския съвет, с цел да се реши дали бюджетът би трябвало да остане в този размер.

" Това не е политическа акция и не желаеме да влизаме в борба с Общината на гърба на публичния интерес ", акцентира Коцев.

Точката за продажбата на парцелите ще бъде атакувана в съда, за поемането на дълга още не сме сигурни, сподели още той.

" Вчера станахме очевидци на подправена вест в Общината, че Областна администрация връща за преразглеждане целия бюджет ", съобщи заместител регионалният шеф Александър Николов.
Според него желанието на държавната администрация е парите на града да бъдат ръководени по рационален метод.

" Ние не стопираме развиването на Варна, а връщаме за разглеждане някои негови елементи от бюджета, които съставляват незаконосъобразни практики ", добави Николов.

Той напомни на Общината, че с напъните на доста генерации Варна е била превърната в перлата на Черноморието, само че не се вижда това да е приоритет за общинската администрация сега.

" Общинският бюджет не е върнат. Той може да бъде изпълняван на 11 май ", сподели заместител регионалният шеф Павел Попов.
Той е безапелационен, че всички елементи от него може да се извършват, само че Общината има ангажимент да обезпечи доходи.

" Нашите възражения са към методите, които Общината е избрала, с цел да обезпечи част от приходите за него ", добави той.

" Цялата драма през вчерашния ден демонстрира едно управническо изтощение ", счита Попов.

По думите му връщането на решението за взимане на нов дълг е основано на документ, признат от самия Общински съвет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР