Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа.

...
Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа.
Коментари Харесай

Захариева: Лъжа е, че оспорваме македонската идентичност


Не е правилно, че оспорваме македонската еднаквост. Това е неистина. В България няма отрицателно отношение към жителите на районен съд Македония. Много държа това да остане по този начин. Ежедневните обидни изявления, неистини те по отношение на българската позиция и българския народ вредят на двустранните връзки и могат да доведат до смяна на отношението на българите.

Това сподели в извънредно изявление българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева пред известния македонски журналист Насер Селмани от zoom.mk, който бе публикуван и пред доста албаноезични медии в района, съобщи БГН Европейски Съюз .
„ Не е правилно, че оспорваме македонската еднаквост. Това е неистина. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се показва и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата еднаквост. Въпросът дали оспорваме еднаквост та е решен с акта на признание на независимостта на районен съд Македония от България като първа страна “, безапелационна е Захариева.
България държи македонските политици да съблюдават уговорките, които са поели. По-конкретно, това е Договорът за добросъседство и другарство, подписан от двете страни през август 2017 година
„ Много държим да престане насаждането на ненавист към България и българите, потомство след потомство. Не е обикновено в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена стратегия, ненавист и отказване на някоя прилежаща страна. Това не се случва в България и доста се веселя, че е по този начин “, уточни външният министър.

В същото време тя съобщи, че връзките ни не са толкоз неприятни. Двете страни си приказват, за разлика от интервали, като да вземем за пример ръководството на Груевски, когато не е имало никакви срещи.
„ Имаме проблеми, имаме прекомерно остра обществена реторика, непремерен изказ, от които аз се пробвам да не съм част. Премиерът също. Моят апел е да не си приказваме през медиите, ние сме в непрекъснат контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, постоянно може да се забележим “, съобщи Захариева.
Според нея решението на казуса сред двете страни е във връщането към Договора за другарство и добросъседство и неговото извършване. Но това връщане, акцентира тя, би трябвало да бъде благожелателно.
„ Забелязахме последователно оттегляне от уговорките по Договора незабавно откакто районен съд Македония стана наш съдружник в НАТО. Не ни се желае да мислим, че договорите се подписват единствено, с цел да каже България “да ” и по-късно стопират да се извършват “, съобщи Захариева.
Тя акцентира, че Договорът не се изчерпва единствено с работата на Смесената историческа комисия. „ Но когато едностранно се стопира работата на Комисията с мотив, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се стопира работата на професионална историческа комисия, която има явен мандат от Договора “.

Сега би трябвало да намерим метод по какъв начин да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим метод да гледаме напред в бъдещето. „ Не бива да пропущаме още години. Вярвам, че това ще стане с благосклонност “, съобщи Захариева.
Фактът, че тематиката за разширението на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, приказва, че сме си свършили работата доста добре, съобщи външният министър.
Тя напомни, че България е била посъветвана да не се концентрира толкоз доста върху тематиката за разширението на Европейски Съюз.
„ Когато представяхме целите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширението, тъй като то не е доста известна тематика. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет “, сподели Захариева.

Коридор №8 е доста значим, той не визира единствено България и районен съд Македония. Абсурдно в XXI век да нямаме жп връзка сред двете страни.
„ Тя е значима на първо място за хората и бизнеса. районен съд Македония изгуби 130 млн. евро от предишния програмен интервал. Още предходния еврокомисар предупреждаваше, че няма плана подготвеност, че интервалът изтича и парите ще бъдат изгубени “, напомни Захариева.
Външният ни министър уточни, че има доста сигнали от български компании, че им се вършат спънки да развиват своя бизнес в районен съд Македония.
Тя означи, че връзките с албанците в района са прелестни.
„ Критично значимо е и районен съд Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската вероятност на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията сред България и Албания са такива каквито би трябвало да бъдат сред съседи. Винаги сме си помагали в сложни моменти и по този начин ще продължим “, съобщи Захариева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР