Не е вярно, че малките населени места са лошо място

...
Не е вярно, че малките населени места са лошо място
Коментари Харесай

Кметът на Смядово Иванка Петрова: Рецептата за успешна община е работа

Не е правилно, че дребните обитаеми места са неприятно място за живеене – запустели, без развлечения, услуги и вероятности за работа. Община Смядово е доказателство, че всичко зависи от управата, която хората избират. Градът е съпоставим с художествена изложба – множеството блокове са санирани по Националната стратегия, а по фасадите им графити описват легендата за Смеда създателката. Сега се вае и най-дългата цветна мозайка под намерено небе у нас. Финансира общината. Причината – кметът Иванка Петрова желае в Смядовско всичко да е усмихнато. Чак до ВиК шахтите, по които греят усмивки.

За да стигнеш до там, първо би трябвало да си асфалтираш улиците. На старта на първия мандат/сега е втори б.а/ Петрова почнала с една улица, след това всяка година с екипа си успявала да обнови по 5-6.
 Детските градини станаха безвъзмездни по самодейност на кметицата Детските градини станаха безвъзмездни по самодейност на кметицата
Най-голямото задоволство идва от жителите и м.г. я сюрпризирало младо семейство, напуснало огромен град, с цел да живее в Смядово. Отишли да се срещнат: “Чуваме единствено хубави неща, желаеме да знаем кой ги прави”. Зарадвали я, а който пита по какъв начин се реализира това, дава къса рецепта – работа. За да помогне на младите фамилии, тази година кметицата решила да освободи 130-те деца от такси в детските градини. На сесия предложила общинските съветници да си понижат заплатите с 10%. Всички щеш не щеш дали своят вот “за”. Спестили 25 000 лева, а родителите от 1 март не заплащат по 25 лева В резултат в забавачките постъпили още 20 хлапета. “Благодарни сме, в случай че имаш две деца, спестяваш 50 лева Това е доста за семейството”, споделя Мартина Георгиева.

До дни в Смядово отваря порти Център за социална поддръжка на деца със характерни потребности. Ще одобри 18 девойки и момчета, с които в учебно заведение или по домовете им работят ресурсни учители. Някои не са се делили от майките си, а в този момент ще бъдат измежду уютна конюнктура, интерактивни игри, ще вървят на екскурзии. “Това е първа крачка за обществена работа с деца, до момента всичките ни услуги бяха за възрастни”, споделя Петрова. Малката община е приет водач в района по предлагани обществени преференции. До края на годината с ремонт за 468 000 лева общински средства ще трансформира някогашна детска градина в предпазено жилище за възрастни. Ще се открият 10 работни места. Това ще бъде 5-ти предпазен дом. От години работи и Център за рехабилитация и обществена интеграция. През май чакат утвърждение на план за 800 000 лева, който ще възроди доста обществени услуги, ще бъде интегрирана и ромската общественост. Общината резервира и безплатната услуга – микробус с инвалидна платформа, водач, обществен и мед.сестра. Т.нар. мобилната група или “спешна помощ” за заболели и самотни е карала нуждаещи се чак до Варна. Наскоро пенсионерка отправила най-нестандартната молба: “Не мога да ходя, само че описват, че доста хубаво е станало Смядово, желая да мина по улиците му…” Желанието й било изпълнено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР