Не е вярно, че Гърция, Белгия и Люксембург не са

...
Не е вярно, че Гърция, Белгия и Люксембург не са
Коментари Харесай

Гърция отрича, че не е подкрепила преговори за влизане на Северна Македония в ЕС

Не е правилно, че Гърция, Белгия и Люксембург не са се съгласили да бъдат стартирани договаряния с Република Северна Македония за влизане в Европейския съюз. Това обобщава в собствен материал македонският ефирен канал " Нова ТВ ", базирайки се на публични изказвания от съответните дипломатически представителства.
Появи се информация, че Гърция се е въздържала по време на полемиката на последното съвещание на Съвета на министрите по общи въпроси, а Франция, Холандия, Германия, Белгия, Люксембург, Испания и Дания са били срещу. Това написа в Twitter Антонио Милошоски, някогашен македонски външен министър, написа Агенция " Фокус ".
От гръцкото външно министерство разясниха тематиката по този начин: " На последния Съвет по общи въпроси Гърция изрази мощната си поддръжка за започване на договаряния за участие сред Северна Македония и Европейски Съюз. Действително Договорът от Преспа е въвел нова епоха в другарството и съдействието сред Гърция и Северна Македония и чакаме с неспокойствие по-нататъшната поддръжка на прилежащата ни страна в идващите стъпки към реализиране на съответните критерии за присъединение, като непрестанно напредва към реализиране на задачата - участие в Европейски Съюз ".
Подобна е позицията и на белгийското външно министерство: " Тези информации са неправилни. Позицията на Белгия е, че сме отбелязали позитивния разбор на Европейска комисия и я споделяме. Ние също по този начин признаваме като историческа стъпка съглашението от Преспа. Както знаете, през вчерашния ден не беше допустимо да се откри компромис сред държавите-членки на Съвета по общи въпроси, само че Белгия ще продължи да работи градивно за започване на договаряния. "
Министерство на външните работи на Люксембург разгласява изказване, в което се цитира позицията на министър Жан Аселборн, оповестена на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз, с поддръжката за започване на договаряния със страната: " Министър Аселборн акцентира, че за Северна Македония Съветът би трябвало да даде позитивен отговор, като вземе поради, наред с другото, историческото съглашение за името и напредъка на страната, която е претендент от 2005 година насам.
Словашкият външен министър Мирослав Лайчак пък съобщи в Скопие, че в Люксембург никоя държава-членка не се е противопоставила на договарянията със страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР