Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и

...
Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и
Коментари Харесай

Йончева: Нито ЕП, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са фалшифи

Не е правилно, че Брюксел е открил, че фотосите и видеото от вкъщи на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както настояват от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма сходно умозаключение. Нещо повече - такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, оповестиха от пресцентъра ѝ.

По думите ѝ, ГЕРБ и ЕНП забъркват в скандал и употребяват двете институции.

Като член на мониторинговата група още в четвъртък тя ще предложи да се насрочи чуване за обстановката в България през есента. Съществува огромна възможност на него да бъде поканен основният прокурор, с цел да изясни напредъка на работата по случаите със фотосите с кюлчетата и Барселонагейт.

Според нея, Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията
 Йорданова изиска Гешев да уведоми Народно събрание за експертизата от фотосите на Борисов Обновена
Йорданова изиска Гешев да уведоми Народно събрание за експертизата от фотосите на Борисов

" Обичайно основният прокурор отхвърля да осведоми Народното събрание по настоящи производства "

Недопустимо е селективното изпращане на информация от българските управляващи до представители единствено на избрана политическа мощ пък въпреки и член на Европарламента. Недопустимо е основният прокурор на България да изпраща единствено до един член на Европейския парламент , и то от избрана политическа мощ - ЕНП, обстоятелства и условия за " експертизи ", които не са станали притежание на членовете на делегацията, която посети България, нито на Комисията по бюджетен надзор.

Това съобщи по-рано през днешния ден Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на ПЕС , откакто през днешния ден евродепутатът Томаш Здеховски съобщи, че петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото на някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна ", демонстрира, че те са били манипулирани. В информацията си той се базира на българската прокуратура. Цветелина Пенкова е член на същата комисия както Здеховски.

Това оставя чувството за политизиране на случая в изискванията на политическа рецесия, декларира Пенкова.
 Евродепутат пита за какво и тя не е получила експертизите за фотосите на Борисов
Евродепутат пита за какво и тя не е получила експертизите за фотосите на Борисов

Изявленията оставят чувството за политизиране на случая

По-рано през днешния ден БНР заяви, че експертизата споделя, че не може да се откри дали парите и кюлчетата на фотосите и видеото са достоверни.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова изиска основният прокурор Иван Гешев " да даде същото равнище на осведоменост за експертизата на фотосите от шкафчето на някогашния министър председател Бойко Борисов по отношение на българските народни представители ".

По-рано стана ясно, че Гешев е уведомил народен представител от Европейския парламент за експертизата .

" Обичайно основният прокурор отхвърля да осведоми Народното събрание по настоящи производства ", разясни Йорданова след съвещанието на Министерския съвет.

Тя няма публична информация от прокуратурата, а се е уведомила от медиите . " Гешев е уведомил Европейския парламент, депутат от съответна политическа мощ ", посочи министърът.

Министерство на правораздаването няма пълномощия да следи съответните правосъдни производства и не разполага с експертизата.

Здеховски, базирайки се на българската прокуратура, съобщи, че петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото на някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите , снимани в резиденция " Бояна ", демонстрира, че те са били манипулирани.

Имало доста несъответствия в резолюцията на банкнотите спрямо другите обекти на фотосите, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите.

Евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Новаков също разяснява следствието с това, че по време на разпитите чиновниците в резиденцията са декларирали, че в никакъв случай не са виждали сходни обекти и че самите данни в фотосите навеждали на мисълта, че са правени в границите на година и половина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР