Не е време нито за правене на политика, нито за

...
Не е време нито за правене на политика, нито за
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Не е време нито за празници, нито за правене на политика

 Не е време нито за правене на политика, нито за празници, Това съобщи министърът на опазването на здравето проф.  на постоянния брифинг на здравните управляващи по отношение на разпространяването на ковид у нас.

" Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен вид дейности. Заиграване с политиката, опирайки се на български традиции и обичаи, сега е неуместно, тъй като всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва един път на 100 години. Всеки взема решение с какво желае да остане в историята – дали със избавените човешки животи и мисъл за медиците, или с гонене на политическите си упоритости. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази рецесия и да запазим живота на българските жители ", акцентира здравният министър

Здравните управляващи въпреки всичко регистрират извънредно позитивен ефект от въведените ограничения. Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се наклонност за понижаване на случаите в три области - Кърджали, Разград и Габрово. 

7913 е броят на имунизираните българи. 55,39% от имунизираните са лекари, 20,4% - са експерти по здравни грижи, 15.31% - спомагателен личен състав, 8,09% - други.

Създадена е логистика и организация за доставката и слагането на имунизацията на Moderna, увери още здравният министър. Поръчани са 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. На 11 януари ще бъдат доставени алегорично 2 000 дози. 

На уеб страницата на здравното министерство ще бъде оповестена подробна информация и график за доставките и имунизацията. Очаква се доставката да бъде направена през идната седмица. А в " Булбио " към този момент е основана организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се чака и нова доставка на ваксини на Pfizer. Очаква се да бъдат доставени още 70 000 дози. 

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от осведомителната система по отношение на COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето питане.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде анулиран, разгласи доцент Ангел Кунчев. По-рано денем кмета на града е провел среща със здравните управляващи, с цел да обсъдят по какъв начин обичая да се организира, без да се заплашва здравето на обществото.

" Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на образователната година. Предстои в понеделник среша с просветителния министър, на която детайлно да разгледаме опциите за другите възпитаници ", изясни проф. Ангелов.

Относно следствието на NOVA, което сподели по какъв начин се търгува в кръвна плазма, здравният министър акцентира, че ще се спомага по всевъзможен метод на прокуратурата.

На брифинга изненадващо се появи министър председателят Борисов, който пожела здраве за празника и отговори на въпросите, които президентът задочно му зададе през медиите.

" За наслада имаме извънредно способен щаб и ограниченията, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи душeвността на хората. А в това време дадоха на голяма част от бизнеса да работи ", акцентира министър-председателят.

" На 7 декември 2020 Радев дефинира дата за избори - 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в лечебните заведения има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в лечебни заведения. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че сега ГЕРБ е първа политическа мощ, желанието да ги отсрочва. Много нечистоплътно е да искаш от здравните управляващи да ти датат прогноза ", счита Борисов и акцентира, че ГЕРБ се готви за избори.

Премиерът изрази вяра скоро и бързо да бъдат имунизирани огромен брой хора. Той акцентира, че в България ще  дойде и имунизацията на Moderna, която беше утвърдена от Европейската организация по медикаменти.

" Считам, че да ни вика на съвещания, е с цел да си измие ръцете с нас. Ние се приготвяме за март. Минаха избори във Франция, Румъния, употребяваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода ", съобщи още Борисов и подреди на здравните управляващи да изпратят питане до огромните здравни институти за  прогноза по какъв начин ще се развива пандемията към март месец.

Министър-председателят разяснява и изявление на президента за връзките му с депутати от Движение за права и свободи.

" Движение за права и свободи си е партия, която си има почетен ръководител. И с етническата карта, и Доган никой не би трябвало да си играе. И който не е осведомен, апелирам, да бъде по-внимателен в настояванията си. Аз съм почнал да спечелвам изборите самичък, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал…С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-хубавата политика и дипломация ", акцентира Борисов.

" Да се вкарва президентът на друга страна в един просташки, тъй като нашият спор с Радев от дълго време не е политически, не е редно. Неслучайно слизам да приказвам, тъй като през вчерашния ден, на един ярък празник, се заприказва за ортаци. Аз мога да му кажа, че е съдружник с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски. Години несъмнено не съм го виждал. Видят ли, че спихват и няма от какво да се хранят, тъй като те нямат хрумвания, а в това време излизат в Standart and Poors, лъжата незабавно се вижда ", сподели още министър председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР