Не е възможно пластмасовите изделия да отпаднат напълно, смятат родни

...
Не е възможно пластмасовите изделия да отпаднат напълно, смятат родни
Коментари Харесай

Не е възможно пластмасовите изделия​ да отпаднат напълно, смятат производители

Не е допустимо пластмасовите произведения да отпаднат изцяло, считат родни производители на полимерни опаковки. Страната ни има обичаи в изработването и преработването на пластмасови произведения, само че към момента липсва връзка, която да обезпечи връщането на към този момент потребления артикул за преправка в завода.

Според производители обаче гласовете за тотална възбрана на пластмасовиоте произведения за еднократна приложимост у нас са пресилени.Инж. Людмил Илиев - производител на полимерни опаковки: Директивата на Евросъюза на никое място не се приказва за възбрана. Целта е полимерните опаковки, били то за еднократна и за многократна приложимост да се доближи до 2030 година до съвсем 100% преработване, а не възбрана.

Мерките за ограничение на вредите от потребление на найлоновите торбички у нас към този момент са дали резултат, изяснява Илиев и дава образец с изделията си, в които 40% от материала е рециклиран. Това е пътят и за другите артикули за еднократна приложимост, които би трябвало да бъдат изхвърляни разделно в избраните за това контейнери. Малкото хора, които го вършат, обаче са обезсърчени.Татяна Борисова: Да кажем, аз групирам разделно и след това минава камионът и всичко събира на едно - кое му е разделното - не знам.

Според производители концепцията за потреблението на биоразградима пластмаса не е удачна, тъй като у нас липсват подобаващи сметища, където продуктът да се разгражда.

Възможна опция на пластамасовата чаша е биоразградимата чаша. Изобретението, патентовано от пловдивчанини, е основано от натурални и екологично чисти зърнени артикули и може да бъде изядено след приложимост.Мирослав Запрянов - производител на биоразградима чаша за питиета: Идеята е да не замърсяваме с добре познатите пластмасови хартиени чаши. Интересът е доста огромен, най-вече в България, само че към този момент започваме да продаваме и в Европа.

Вкусните чаши се продават в комерсиалната мрежа на цена от 50 ст. Заради засиления интерес от компанията към този момент създават и други екопродукти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР