Не е важно кой си, а какво си дал. Може

...
Не е важно кой си, а какво си дал. Може
Коментари Харесай

Да живееш с кауза: Жената, която развива социален бизнес отвъд стереотипите

Не е значимо кой си, а какво си дал. Може би това е максимата, която разказва най-добре дамата, която макар компликациите се отдава на това, което най-вече обича – да оказва помощ на хората. Йоана Колева е следващият образец за съумяла българка, която преодолява всички трудности, с цел да се занимава с това, което желае.

Тя е работила в три огромни български компании като маркетинг специалист и управител, както и в Българска академия на науките като HR. Впоследствие обаче прави внезапен завой в професионален проект и напълно се отдава на работата за дела. Така през 2016 година Колева попада като доброволец в организация, която се занимава с това да обезпечава информация и връзка на глухи хора, а по-късно е припозната като част от главния ѝ екип. Малко по-късно вижда потребността да основе лична неправителствена организация, която да се развива в посока включване на хора с увреждания в пазара на труда.

Много е удовлетворяващо да работиш за идея, още повече в случай че идеята ти е обвързвана с хора и успяваш да им помагаш. Това е нещо, което човек би трябвало да изпита, с цел да го разбере. Чувствам се щастлива от това да давам, без да чакам нещо назад. Всичко това е ужасно зареждащо и ми дава мотивация да реализирам задачите си ”, съобщи пред Economic.bg Йоана Колева.
Бизнес с идея
Колева е съосновател на Jamba – платформата за образование и профилирана поддръжка при включване в пазара на труда за хора с разнообразни благоприятни условия. Тя описа, че с нейната сътрудник Ива Цолова са търсили звучно и запаметяващо се име за тяхната идея. Двете инцидентно попадат на старолатински речник, който отбелязва, че Jamba значи “подкрепа ”. По думите ѝ това се трансформира в акцент на активността на организацията – подкрепящо звено за бизнеса и хората с разнообразни благоприятни условия. Така се стопират на името Jamba – Кариера за всички.

Чудесно е да осигуриш досегаемост и условия за осведоменост и връзка на глухите хора, само че какво от това, в случай че те нямат опцията да бъдат стопански дейни представители на нашето общество? Всеки един от тези хора, влизайки в офиса ни, показваше жест, който съставлява почукване на двата юмрука на ръцете един в различен, което значи “търся работа ”, споделя Колева.

По думите ѝ пред тези хора е нямало никакви благоприятни условия или свободен пазар на труда. Тогава Йоана Колева стартира да търси информация по тематиката и попада на история за жена, която пада от кон и ѝ се постанова напълно да се преориентира в професионален проект, тъй като не може да практикува миналата си специалност, в резултат на счупването на гръбначния дирек и оставането ѝ в количка.

Така започнах да диря дали има организация за такива хора в България – оказа се, че няма. Да, има разнообразни звена към организациите за хората с увреждания, позиции в бюрото по труда и институционалните структури, само че по някаква причина те не работят сполучливо, с цел да може да има повече благоприятни условия за хората с увреждания ”, изясни тя.

Шест месеца по-късно Йоана и Ива стартират да възнамеряват повсеместен бизнес модел за цифрова платформа, която да сплотява тези хора. Година по-късно обаче се оказва, че концепцията в този вид няма по какъв начин да сработи. Тогава двете вземат решение да стартират да се образоват в областта на човешките запаси, аплайват за европейски трудов медиатор, съумяват да вземат лиценз и стартират да работят на правилото на HR организациите. Така Jamba се трансформира от цифрова платформа в профилирана HR организация.

Преди да стартират да провеждат образования, Колева и Цолова са медиатори, които надлежно получават CV-та, вършат изявленията, профилират хората и когато се отвори подобаваща позиция, се свързват с претендентите. Този развой обаче се оказва сложен, по тази причина двете дами вземат решение да трансформират посоката. Така през 2019 година стартират да мислят в посока повишение потенциала на групата, т.е. стартират да мислят за образования на хора с увреждания. Тези образования са в друга устременост – от барманство до IT умения. По този метод Йоана Цолова и Ива Колева обезпечават готови претенденти за бизнеса.

Един от главните проблеми е, че през годините не е имало приспособено обучение за глухите и незрящите хора. Има и доста хора в колички, които нямат физически достъп до разнообразни здания и институции, където могат да се образоват. Затова се насочихме в посока образования ”, сподели Колева.

“От 2019 година насам човек свободно може да се запише на образование, да премине през него и по-късно ние предлагаме на бизнеса претендент, в чиито познания ние сме уверени ”, добави тя.

По думите ѝ работодателите са отворени към концепцията човек с увреждания да стане част от екипа им.

“Въпросът е, че работодателите си дават отговор на въпросите “защо ” и “дали ”, само че не могат да си отговорят на въпроса “как ”. Тук идва нашата роля като техен сътрудник – да им помогнем да изградят правилото, който постоянно е доста самостоятелен по отношение на съответното място и компания. Работодателите са съчувствени, желаят да оказват помощ и да подадат ръка, само че постоянно процесът е неосъществим или в случай че е, той е много дълъг. Затова работим ръка за ръка, с цел да стигнем до фактическо назначение ”, изясни Йоана Колева.

Тя акцентира, че бизнесът е страната, от която са получавали най-вече поддръжка през годините и редица компании в действителност виждат смисъл във всичко, което прави тяхната организация.

Правили сме разнообразни образования в партньорство с голям брой компании. Те ни оказват помощ чисто финансово да продължаваме да развиваме активността си ”, сподели тя.
„ Хъб на опциите “
„ Jamba – хъб на опциите “ е първият в Източна Европа кариерен център за хора с функционални провокации. В него се провеждат разнообразни събития и академии – за предприемачество, за дами, за кулинария. В Хъба се провеждат и разнообразни обществени събития – театри, концерти, танци, арт терапия, която е водена от член на групата с доста високо обучение от Националната художествена академия.



Снимка: Jamba - Хъб на опциите

Идеята за центъра беше да е приспособено пространство, в което един човек с увреждания да се усеща добре, само че в никакъв случай не сме го капсулирали. Тук има място за всевъзможни хора, които желаят да срещнат нови другари или да бъдат част от нашите културни, или обществени събития ”, акцентира Колева.

Jamba съумява да разшири активността си в чужбина, а точно в Австрия и Унгария.

“Това се случи с помощта на незрящо момче на име Боян, с което провеждахме изявление и се опитахме да го включим в една огромна компания като правист. Впоследствие той одобри работа в Европейския парламент. Оказа се, че той познава дама – Сара, която се свърза с нас посредством него и ни сподели, че това, което вършим е ужасно, и желае да го създадем и в Унгария. Работим с партньорска организация там. В Австрия пък се реалокира сътрудника Ива Цолова и по този начин взехме решение да развиваме активност и там ”, споделя Колева.
Какви са провокациите?
Тя се сблъсква и с значително провокации в работата си, които обаче не я отхвърлят, а тъкмо противоположното – стимулират я.

В България мъчно можеш да стартираш обществен бизнес, изключително когато се приказва за една от най-изключените групи в обществото. Трудно е, тъй като за тях минимум се влага от страна на страната, а от време на време и от бизнеса. Това не е нещо комерсиално и по тази причина мъчно може да стане стабилно. Дълги години хората с увреждания са били в забвение. Така че първичната инвестиция беше нещо доста мъчно за нас ”, изясни Йоана Колева.
Какво следва за Jamba
В момента Jamba възнамеряват доста нови планове, които ще им оказват помощ да станат едно огромно обществено дружество. Една от концепциите им е да развият ново пространство - така наречен план “Кухня майка ”, тъй че да се трансфорат в сполучлив сътрудник за сферата на кетъринга.

През есента на 2022 година Йоана Колева е отличена в влиятелната ранглиста Business Elite`s " 40 under 40 " за млади бизнес водачи в Европа. Сред номинираните са хора от IT сферата, бизнесмени, които се занимават с финансови принадлежности и още една българка – Таня Колева, която създава натурална козметика.

Това е премия, която демонстрира, че всичко, което вършим в Jamba, е в вярната посока и си заслужава всички старания, щом е видяно на толкоз съществени европейски конгреси ”, безапелационна е Колева.

“Неслучайно за мен мощен водач е човек, който сплотява хората. Емпатията е изключително значима – да можеш да съпреживяваш и да влизаш в обувките на отсрещния ”, заключи Колева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР