Не е тайна, че яденето на пресни плодове и зеленчуци

...
Не е тайна, че яденето на пресни плодове и зеленчуци
Коментари Харесай

Зелен лук: ползите и вредите за здравето

Не е загадка, че яденето на пресни плодове и зеленчуци може да усъвършенства здравето и да удължи младостта. Но измежду годните за консумация способности на природата има и такива, които се отличават със своята специфична хранителна стойност. Именно тези растения включват зелен лук. Каква е изгодата му за човешкото тяло?

Зелените лук се назовават ​​ листа от лук. Това е едно от най-полезните растения за консумация от индивида. Етерични масла, каротеноиди, хлорофил, разнообразни витамини, макро- и микроелементи - всички те се съдържат в зелен лук. Този зарзават е прочут със своите лечебни свойства от антични времена. Днес тя се употребява необятно в готвенето и обичайна медицина във всички краища на света.

Лукът носи обилни изгоди за човешкото тяло. Поради това е толкоз известен по целия свят.

Витамин А е от значително значение за обещано лице. Той се трансформира в образен пигмент на родопсин, заради което рецепторите на ретината реагират на светлина. Хората, страдащи от дефицит на витамин А, могат да имат съществени проблеми със зрението, даже язви на роговицата. Проблемът с неналичието на този витамин може елементарно да бъде решен посредством прибавяне на зелен лук към диетата. простоедно зелено стъбълце съдържа 3% от витамин А от дневните потребности.

Сокът от този зарзават е приет за най-хубавия натурален антибиотик. С него можете да предотвратите зараза или простуда на ранен стадий, както и да подобрите метаболизма.

Според многочислени проучвания, лукът съдържа доста количествофлавоноиди, по-специалнокверцетиниантоцианин. Тези химични съединения обезпечават скъпа поддръжка на човешката имунна система. Доказано е също, че има противоракови резултати. Друга приятна последица от яденето на лук езабавянето на стареенето. Това се дължи на високото наличие на витамини А и С в растението. Те са антиоксиданти и предотвратяват образуването на свободни радикали. Поради това се предотвратява унищожаването на клетките на тялото.

Едно перо съдържаоколо 16% от дневната потребност от витамин К, другояче наречена филокхинон. Това вещество е от значително значение за растежа, развиването и поддържането на здрава костна система. Тези, които постоянно ядат зелен лук, в никакъв случай няма да страдат от остеопороза и други костни болести в живота си.

Бременните дами би трябвало да включат този здравословен хранителен артикул в своята диета. Използването на зелен лук по време на бременност оказва помощ да се избегне развиването на недостатъци на невралната тръба при дете.
Тези, които страдат от неприятен вкус, също би трябвало да обръщат внимание на този прелестен зарзават.

Поради доста високата стойностСъдържанието на цинков луке безусловно належащо за женската репродуктивна система. Освен това, цинкът оказва помощ за поддържане на хубостта и здравето на кожата, косата и ноктите.

Може ли лукът да бъде нездравословен?
Въпреки всички изгоди от това растение, той има и противопоказания.

Зеленият лук не би трябвало да се употребява от хора, склонни към формиране на кръвни съсиреци. В риск са тези, които са претърпели инфаркт, инсулт, тромбофлебит, тромбоемболия, тромбоза, както и тези, които имат податливост към сърдечни и съдови болести или страдат от разширени вени. Факт е, че лукът е измежду зеленчуците, които са извънредно богати на витамин К. Този витамин може да увеличи съсирването на кръвта. 100 грама от продукта съдържа повече от два целесъобразни дневни приема на витамин К.

Също по този начин си коства да се въздържате от потреблението на този зарзават на хора, които иматпроблеми със храносмилателната система. Когато гастрит, ентерит или язва зелен лук е по-добре да не се яде. Това се изяснява с обстоятелството, че перата от лук съдържат мъка - субстанции, които нервират лигавиците и натоварват органите на стомашно-чревния тракт. От злоупотребата с този зарзават се усилва киселинността на стомаха.

Зеленият лукстимулира нервната система на индивида, което може да докара до нередовност на сърцето и кръвоносните съдове. При заболявания като хипертония, лукът би трябвало да се употребява последователно и с нараснало внимание, защото има наклонност да покачва кръвното налягане.

Лукът, както всеки различен артикул, може да аргументи алергична реакция. Това е таканастъпва, когато човешката имунна система възприема протеина на обещано растение като неприятелски. Няма значение в каква форма се образуват зеленчуци, сурови или термично обработени. Понякога алергиите се бъркат с реакцията към химикали, които оплождат лука, това няма нищо общо с имунитета. Това растение е една от най-честите аргументи за контактния дерматит по кожата на ръцете.

Има случаи, в които етеричните масла, съдържащи се в обилие от лук, провокират припадък при хора, страдащи от бронхиална астма.

За болести на бъбреците, черния дроб, панкреаса или жлъчния мехур, перата от лук са строго неразрешени, защото имат токсично деяние върху изброените органи.

Как се ползва зелен лук?
Най-ценната част от растението ебял, меснат крайник. Не изоставяйте наличието на хранителни субстанции и най-близките 10 см зелени пера. Останалата горна част сама по себе си не носи никакво положително. Напротив, той може да провокира такива неприятни феномени като главоболие, унесеност, нервност или възприятие за ферментация в стомаха.

Единственото, за което горната част на писалката е подобаваща, са козметичните процедури. Например, лъкът може да бъде потребен в битката с косопада. За да се реализира сходен резултат, е належащо да се сложи каша от пресни луковици върху косата за един час. Главата би трябвало да бъде добре изолирана. След час би трябвало да измиете добре косата си.

Зелените лук постоянно се употребяват в сиренето.формуляра. За да може тялото да получи всички хранителни субстанции, съдържащи се в него, задоволително е да добавите този зарзават към приготвената храна. Те могат да украсят салати, супи, закуски и други ястия. В композиция с растително масло и сол, благотворният резултат на зеления лук се усъвършенства доста.

Заключение
Всеки хранителен артикул има своите преимущества и дефекти. Както е известно от антични времена, отровата от лекарството се разграничава единствено в доза. Ето за какво, когато ядете зелен лук, доста е значимо да наблюдавате мярката и да не забравяте, че тя има някои противопоказания. Само този метод ще разреши да се извлече оптималната изгода от централата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР