Не е тайна, че трендовете от 90-те и ранните 2000

...
Не е тайна, че трендовете от 90-те и ранните 2000
Коментари Харесай

Връща ли се хероиновият шик? Анорексичните тела пак са на мода за ужас на всички

Не е загадка, че трендовете от 90-те и ранните 2000 (т.нар. y2k мода) сега владеят стилните сцени, а дрешниците ни са цялостни с торбести дънки и потници в жанр Парис Хилтън. 

Напоследък обаче все по-често виждаме и различен „ аксесоар “ от тази епоха на стилните сцени – а точно, свръхслабите тела, познати още като „ хероинов изискан “ (от англ. – heroin chic). Може би най-известното рекламно лице на този тренд през 90-те беше супермоделът Кейт Мос, чието изявление, че „ нищо не е по-вкусно от възприятието да си слаб “ повлия нацяло потомство девойки. 

Виж още: Росалия победи на премиите " Грами " за латино музика 

Десетилетието, почнало след 2010 година, означи същински поврат в този метод на мислене с началото на body positive (позитивно отношение към тялото – бел. прев.) придвижването, което приканва дамите да одобряват естествената си фигура и да отхвърлят нездравословните диети. 

В последните месеци обаче от ден на ден звезди се завръщат към визията вид „ кожа и кости “. Дори Ким Кардашиян, чието тяло въодушеви slim thick (слаба, само че с извивки – бел. прев.) модата преди към десетилетие, се похвали с рисковото си намаляване за тазгодишната Met Gala, а в следствие отстрани и част от филъра в задните си елементи.

По-рано този месец уеб сайтът New York Post показа публикация със заглавие „ Чао-чао дупе: Хероиновият изискан се завърна “. Публикацията стана вайръл в границите на часове и провокира общественото отвращение на звезди като актрисата Джамила Джамил и водещата Фърн Котън, както и на списания от ранга на Cosmopolitan и даже стилната библия Vogue. 

Причината? Пагубните последствия, които крайното намаляване може да има върху мозъка и тялото на човек. „ Майната му, не би трябвало да се връщаме към този тренд, “ написа в прочувствен Instagram пост Джамила Джамил. „ Аз съм от поколението, израснало с хероиновия изискан, и в никакъв случай не се възвърнах от проблемите си с храненето. Анорексията е психологичното заболяване с най-висока смъртност, апелирам ви не забравяйте това. “

Виж още: Виж музите: Емили Ратайковски, Бела Хадид, Кара Делевин и Карли Клос в новия календар на Пирели

От Vogue показаха сходна позиция: „ Трябва да спрем да третираме женските тела като фешън трендове, които се сменят на всеки няколко години, “ написа журналистката Йоми Адегоки. „ Независимо дали сме слаби или дебели, нито една от нас не печели от това. “

Подобни предизвестия са подкрепени от науката: изследване на Британската здравна система сочи, че най-високият брой на тийнейджърки с анорексия е бил регистриран точно в интервала към 2000 година, когато за пръв път бе настоящ хероиновият изискан. 

В допълнение на това редица проучвания потвърждават, че внезапните диети за намаляване се провалят в 90% от случаите (т.е. индивидът качва килограмите назад или даже напълнява повече), а на всичкото от горната страна могат да доведат и до трайно закъснение на метаболизма.

Изображение: https://www.instagram.com/kimkardashian/
https://www.instagram.com/jameelajamil/
Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР