Не е тайна, че съвременните деца израстват пред компютъра и

...
Не е тайна, че съвременните деца израстват пред компютъра и
Коментари Харесай

Не разрешавайте на децата да прекаляват с компютъра

Не е загадка, че актуалните деца израстват пред компютъра и таблета. Ако в миналото гледането на телевизия е било проблем, то в този момент смарт устройствата завземат напълно вниманието на подрастващите. Но решение ли е цялостната възбрана? И каква е тъкмо вредата от компютъра?

Учените от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати в продължение на няколко години са изследвали съвсем 4,5 хиляди деца на възраст сред 9 и 10 години, с цел да схванат по какъв начин компютърът визира развиването на децата.

Оказва се, че при деца, които са прекарали дълго време пред екраните на смарт телефони, таблети и компютри, се следят промени в структурата на мозъчната тъкан.

Каква е заплахата?

Американските учени настояват, че дългото седене пред компютъра визира мозъчната кора, която е виновна за интелектуалното развиване - тя става по-тънка. Дори в случай че децата играят просветителни игри, големият товар върху мозъка води до преждевременното му стареене. А допаминът, който непрекъснато се създава в детското тяло по време на игри на компютър, може да аргументи непоправима щета на умственото и физическото здраве. Според заключенията на специалистите децата могат да развият шизофрения, нарушавания в работата на надбъбречните жлези, бъбреците и черния дроб, да се влошат хронични болести и, несъмнено, да се получат нарушавания в зрението.

Без компютър

Детският психолог Татяна Ночини означи, че някои родители се впускат от една прекаленост към другата - или безграничен достъп до сходни занимания или цялостната им възбрана. И двата разновидността не са удачни. Важно е да се откри златната среда. Родителите е добре да дефинират несъмнено време, според от възрастта на детето, в което то да може да играе на компютъра или таблета, споделя психологът. Според експерта за деца на 5-6 години - задоволителен е най-много час дневно, на 9-10 години - 2 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР