Не е тайна, че обработените храни не са особено полезни

...
Не е тайна, че обработените храни не са особено полезни
Коментари Харесай

Свързаха популярни хранителни добавки с тревожност и промяна в поведението

Не е загадка, че обработените храни не са изключително потребни – нито за здравето, нито за фигурата ви. Ново проучване обаче демонстрира по какъв начин диета, богата на избран вид хранителни добавки, може да засегне даже и държанието ви.

Невроучените от Щатския университет на Джорджия откри връзка сред известна хранителна добавка и тревогата. Въпреки че тя е налична само при мишки (засега), откривателите настояват, че находката им би могла да се приложи и при хора и даже да се употребява като евентуален способ за пояснение на поведенчески проблеми.

За кои хранителни добавки става дума?

В случая приказваме за синтетичните емулсифайъри като полисорбат 80 и карбоксиметил целулоза. Те се срещат постоянно в храни като бисквитки, торти, самун и маргарин. Използват се, с цел да подобрят текстурата им и да усилят периода им на валидност.

„ Ние си зададохме следния въпрос: могат ли емулсифайъри, които кардинално водят до общо и редовно инфектиране, да обиден мозъка и държанието? – написа водещият откривател Герт де Врис – Отговорът е „ Да. “.

В предходни свои изследвания екипът изследва метода, по който емулсифайъри могат да провокират леки възпаления в червата на мишките и даже да трансформират локалната микрофлора (т.е. трилионите бактерии, живеещи в гастроинтестиналния тракт). Интересното в тази ситуация е, че тези бактерии имат директна връзка с централната нервна система. Именно това евентуално е ключът, който ще ни помогне да разберем по какъв начин избрани хранителни добавки засягат нашето въодушевление.

„ Знаем, че възпалението може да накара локалните имунни кафези да произведат сигнализиращи молекули, които да обиден тъканите на други места в тялото, в това число мозъка – прибавя Де Врис. – В червата откриваме даже и разклонения на блуждаещия нерв, който води непосредствено към мозъка. “

За да ревизират теорията си, учените слагат емулсифайъри в питейната вода на мъжка и женска мишка. След 12 седмици те следят измененията, които добавките са оказали както върху чревната флора, по този начин и върху държанието им. Мъжката мишка стартира да изпитва повече тревога, до момента в който социалността на женската понижава. Според Де Врис това евентуално би могло да се изясни с половите разлики в имунната система и състава на чревната флора.

Екипът се надява, че тези находки ще ни оказват помощ да научим повече за дълбоката връзка сред микрофлората в храносмилателната система и човешкия мозък.

Изследването е оповестено в Scientific Reports
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР