Не е тайна, че населението на Китай, е близо 1/5

...
Не е тайна, че населението на Китай, е близо 1/5
Коментари Харесай

Китайците инвестират в земеделски земи

Не е загадка, че популацията на Китай, е близо 1/5 от това на планетата. Скоро то ще доближи 1.4 милиарда души. Това несъмнено носи след себе си редица проблеми. Единият от тях е по какъв начин ще бъде изхранено това население. Все повече китайски бизнесмени решили да купят парцели зад граница към този момент се насочват към придобиването на аграрни земи. Причината, че в страната обработваемите площи са под 10% от територията на страната. Те обаче понижават заради интензивни урбанистични процеси, както и неподходящите климатични условия.

В същото време се следи развой по увеличение на междинната класа. Това води до смяна на питателните привички и до потреблението на повече месо. В резултат страната е принудена да усили вноса на царевица и соя за добитъка.

От 2010 година до края на 2017 година китайците са вложили 76 милиарда EUR в селскостопанското строителство. Половината от сумата е вложена през последните 2 години. Страните, към които са се насочили, са най-вече в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка. Причина значително са рестрикциите на множеството европейски страни в придобиването от чужденци на такива активи.

Китайските компании било то частни или държавни влагат най-вече в овощни полета, соя, зърнени култури и отглеждане на животни. Купуват се и подготвени производства. Така да вземем за пример, в Нова Зеландия китайци изкупуват доста ферми за мляко, както и млекопреработвателни предприятия. Във Франция се изкупуват от ден на ден лозя, както и ниви със зърнени култури. Това е станало допустимо с помощта на малки врати в закона. Президентът на Франция Еманюел Макрон, обаче даде обещание въвеждането на по-строги правила при покупката на аграрни земи от чужденци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР