Не е тайна, че хиляди лаборатории по света използват фетални

...
Не е тайна, че хиляди лаборатории по света използват фетални
Коментари Харесай

Фетални клетки от 70-те години задвижват днешните медицински иновации

Не е загадка, че хиляди лаборатории по света употребяват фетални кафези (фетални стволови клетки-първичните кафези в човешкия организъм) получени от плод, който е абортиран преди десетилетия, с цел да разработят жизненоважни медикаменти, написа Агенция Франс Прес.

Но това е противоречива тематика в Съединени американски щати, където консерваторите и деятелите против абортите от дълго време считат практиката за неетична.

Въпросът още веднъж е под светлините на прожекторите, откакто президентът Доналд Тръмп е лекуван за Covid-19 благодарение на лекуване с антитела на Regeneron. Компанията употребява абортирани фетални кафези като част от процеса на тестване.

" Става досадно ", съобщи за несъгласията Андреа Гамбото, професор в университета в Питсбърг. Той употребява клетъчна линия, наречена HEK293, същата, употребена от Regeneron, като част от своите проучвания в продължение на 25 години.

" Би било закононарушение да се забрани потреблението на тези кафези ", добави той. " Това в никакъв случай не е навредило на никого - това е мъртъв ембрион, тъй че клетките бяха употребявани, вместо да бъдат изхвърлени, те бяха употребявани за проучвания. "

Голямото преимущество на тези кафези, които са създадени при започване на 70-те години на предишния век, е, че в този момент те съставляват " златен стандарт " във фармацевтичната промишленост.

Ако Гамбото, който управлява проучвателен план за ваксини за Covid-19, един ден успее, неговата ваксина може да бъде създадена на всички места по света, с помощта на HEK293.

" Можете да отидете в Индия и да извършите ваксина за целия свят ", сподели той. На тези, които приканват за създаване на други възможности, той споделя: " Не е нужно да се връщате 30 години обратно и да преоткривате колелото. "

Оригиналните кафези са трансформирани и увековечени през януари 1973 година от млад канадски академик на име Франк Греъм, който по това време работи в Лайден, Холандия, в лабораторията на професор Алекс ван дер Еб.

Обикновено клетката има краен брой деления, само че Греъм съумява да модифицира тези кафези, тъй че да се разделят безпределно. Това бе неговият 293-и опит, откъдето идва и името на линията (HEK значи " човешки ембрионални бъбречни кафези " ).

" Използването на фетална тъкан не беше извънредно през този интервал ", разяснява Греъм, в този момент почетен професор от канадския университет " Макмастър ", който в този момент живее в Италия.

" Абортът е противозаконен в Холандия до 1984 година, с изключение на с цел да се избави живота на майката. Следователно постоянно съм предполагал, че HEK клетките, употребявани от лабораторията в Лайден, би трябвало да са произлезли от лечебен аборт. "

Разработчиците на ваксини харесват HEK293, тъй като клетките са податливи и се трансформират във минизаводи за вируси. За да отглеждате вируси, постоянно се нуждаете от клетка гостоприемник. Може да се употребява и пилешко яйце, само че човешките кафези са за предпочитане най-малко в човешката медицина.

В случая с имунизациите Covid-19, няколко производители са употребявали HEK293, с цел да генерират по този начин наречените " вирусни вектори ".

Това са отслабени версии на аденовирусите, причиняващи елементарна простуда, които са заредени с генетични указания за човешки кафези за произвеждане на лекомислен протеин на ковид. Това провокира имунен отговор, който тялото помни, когато се сблъска с същинския ковид.

Три ваксини, които са в напреднали излитания, употребяват линии HEK293 - имунизацията на Оксфорд, създадена взаимно с AstraZeneca, китайската ваксина на CanSino Biologics и съветската ваксина на института Gamaleya.

Johnson&Johnson употребява другата съществена фетална клетъчна линия - PER.C6.

Няколко други компании, като Moderna и Pfizer, употребяват HEK293 за създаване на " псевдовируси " за тестване на техните медикаменти.

Ваксини против ебола и туберкулоза, както и генни лечения, също са основани с кафези HEK293, разяснява Греъм.

" Изключително съм задоволен от обстоятелството, че клетките, които сътворих преди близо 50 години, изиграха значима роля в многочислените достижения в биомедицинските проучвания и в производството на ваксини и медикаменти ", разяснява професорът, който не обича да разисква несъгласията, които от време на време се появяват за техния генезис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР