Не е тайна, че българският потребител все повече се интересува

...
Не е тайна, че българският потребител все повече се интересува
Коментари Харесай

Какъв е приносът на големите вериги за икономиката ни

Не е загадка, че българският консуматор от ден на ден се интересува от къде идва храната, която поставя на масата у дома, дали е българско произвеждане и какво е качеството на даден артикул, който употребява, по какъв начин може да подкрепи родната стопанска система с всеки лев, който харчи в магазина за артикули и услуги, и какъв е резултатът от покупателната му дарба.

В тази връзка, и във връзка 12 годишнината си, една от най-големите компании с висока успеваемост и продуктивност на труда, както и един от най-атрактивните работодатели на пазара ни - Лидл България, дава изясненост по отношение на своя принос към стопанската система на страната ни като показа тази година своята втора оценка на икономическото влияние от активността си през 2021 година

В разбор, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), излиза наяве, че съвкупният резултат от активността на Лидл България върху българската стопанска система доближава до рекордните 1,61 милиарда лева за 2021 година, което е с 44% повече по отношение на 2019 година Това довежда и до изводите, че със своята активност компанията се трансформира в извънреден мотор за растежа на българския бизнес и неоспорим водач на районно равнище.

Какво е „ Ефектът Lidl ”?

Целият този принос към стопанската система на страната компанията назовава „ Ефектът Lidl ”. В него се включват преките и непреките резултати от активността на веригата в България в някои съществени посоки. Когато една компания работи транспарантно като шеф, вложител, поданик и бизнес сътрудник, резултатите не закъсняват и това става видно от изнесените данни.


Към директните резултати се включват всички разноски на компанията за: артикули (хранителни и нехранителни), разнообразни услуги (ремонт, поддръжка, защита, превоз, ИТ, маркетинг и др.), вложения в сградния фон (придобиване на терени, строителство на здания, машини, съоръжение и др.) както и разноски за хонорари на чиновниците в компанията.

Към непреките ефекти се отнасят резултатите от взаимоотношението с всички браншове, към които компанията прави заплащания.  Българските компании, които доставят на веригата стоки, услуги, терени и така нататък,  инвестират  получените средства за закупуване на първични материали и артикули, съоръжение, машини, както и за личен състав и заплати в техните предприятия. Така се образува в допълнение търсене, което методологията на ИПИ регистрира като непреки резултати към стопанската система.  За тези непреки ефекти допринасят  и чиновниците на Lidl, които от своя страна обезпечават в допълнение ползване, като харчат своите приходи за разнородни артикули и услуги, туризъм и забавление и като цяло се трансформират в оня консуматор, за който споменахме първоначално.

 Lidl Lidl
От показаните данни излиза наяве, че непреките резултати от активността на компанията са забележителни и генерират 670 млн. лева от общия принос към стопанската система за 2021г. от 1,61 милиарда лева

 Lidl Lidl
Как „ Ефектът Lidl “ усъвършенства икономическата картина у нас?

Любопитен факт е, че компанията е сигурен и постоянен шеф за своите чиновници и неоспорим водач в сектора. Средната месечна заплата в компанията е с 81% над междинната в бранша и с над 53% от от междинната работна заплата за страната за миналата година. Нетните разноски за хонорари на веригата доближават 71 млн. лева за 2021г., като екипът тогава е наброявал над 3 300 души.

Несъмнено през последните 2 години Lidl затвърждава подкрепата си към българското произвеждане. Компанията доста уголемява партньорството си с български производители. За този период в магазините на Lidl в страната  делът на български артикули е повишен с 11%.

 istock istock
Плащанията за такива артикули възлизат на 544 млн. лева единствено за миналата година. Към тях се прибавят още към 11 млн. лева други артикули и близо 65 млн. лева експорт, осъществен от българските производители в комерсиалната мрежа на Lidl в Европа.

Не на последно място, отчетът регистрира и приноса на компанията като един от най-големите данъкоплатци в страната. Лидл България е внесла 42,3 млн. налози в държавния и локалните бюджети през 2021г.

Резултатите от активността на Лидл България сочат, че когато една компанията ползва положителни практики във всяка сфера от своята активност и работи транспарантно, тя освен е добър образец за всички бизнес браншове, само че и демонстрира по какъв начин това може да усъвършенства изцяло икономическата конюнктура в страната.

Чрез своите разнообразни обществено виновни начинания и стратегии, които развива, Лидл България осъществява принос и към обществото, с което разширява значението на „ Ефекта Lidl “ оттатък чисто икономическите изгоди.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР