“Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други

...
“Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други
Коментари Харесай

Стоянов призна: Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна

“Не е загадка, че България е изнасяла оръжие посредством други страни към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други страни, а не от някогашния министър-председател ”, разяснява в студиото на “На Фокус с Лора Крумова ” военният министър Димитър Стоянов. “Ако Кирил Петков е знаел, по какъв начин може Корнелия Нинова да не знае, по какъв начин може българският парламент да не знае? ”, запита Димитър Стоянов.

Това беше първият коментар на министъра на защитата по отношение на тайната военна помощ от България за Украйна. Според авторитетните издания „ Политико ” и „ Ди велт ” става въпрос за гориво и оръжия от руската ера още от началото на спора по оста Киев-Москва.

Министър Стоянов се разгласи „ срещу ” действието на тогавашния министър председател Кирил Петков, като не спести рецензии и към тогавашния министър на стопанската система Корнелия Нинова. И показа, че като основен секретар на президента е имал подозрения за сходни схеми.

По думите самият той е бил наясно с това.

“Лично аз знаех заради простата повода, че не е толкоз мъчно да бъде навързано. Лично съм получава информация, че в средата на март западна компания на наш съдружник е изнесла муниции към друга страна на съдружник. Тези муниции са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези муниции са доставени там без да бъдат импортирани в Украйна ” заподозря той.

Според данни на министерството на защитата през 2021 година за Румъния и Полша са изнесени муниции на стойност 30 млн. лв., а през 2022 - 2, 5 - 2,6 милиарда лв..

“Обидно е държанието на българските политици, които не споделиха какво вършат ” безапелационен бе той.

Стоянов отхвърли да уточни дата за идващите предварителни парламентарни избори, нито дали още веднъж ще бъде длъжностен министър председател.

“Решението е в ръцете на президента. Той ще каже по кое време ще разпусне Народно събрание и ще назначи идващите избори ”, сподели той.

“По-важно е България да има едно устойчиво служебно държавно управление, което да обезпечи осъществяване на почтени избори и да продължи политиката, които се водило до момента ”, отговори Стоянов на въпрос ще бъде ли той още веднъж министър на защитата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР