Не е тайна, че Албания защитава интересите на Косово. Това

...
Не е тайна, че Албания защитава интересите на Косово. Това
Коментари Харесай

Еди Рама: Не е тайна, че Албания защитава интересите на Косово

Не е загадка, че Албания пази ползите на Косово. Това съобщи в петък албанският министър председател Еди Рама, откакто организира среща с премиера на Босна и Херцеговина Боряна Кристо , оповестява RTK.

На взаимната конференция Рама наред с други въпроси приказва и за блокирането на свободното придвижване на косовски албански жители к ъм Босна и Херцеговина, като добави, че блокадата е безсмислена.

" Не е загадка, че Албания също по този начин пази ползите на албанците в Косово и други страни и аз споделих на премиера, че сме заинтригувани споразуменията от Берлинския развой и съглашението за свободно придвижване на албанските жители на Косово да бъдат подписани допустимо, тъй като е безсмислено да имаме проблеми от такова естество, които се свеждат до равнището на жителите, до момента в който политиката би трябвало да служи на жителите без разлика ", сподели Рама.

Рама беше признат на среща и от президента на Босна и Херцеговина Денис Бечирович. Това съобщи Рама във " Facebook ".

За петък е планувана и среща на четири очи сред Рама и премиера на Черна гора Дритан Абазович.

След това Рама ще пътува до Сърбия, където ще се срещне с президента Александър Вучич.
 НАТО: Косово и Сърбия не демонстрират напредък към деескалация
НАТО: Косово и Сърбия не демонстрират напредък към деескалация

Остро предизвестие към водачите на двете страни

Припомняме, че в четвъртък почитан чиновник на НАТО съобщи, че Косово и Сърбия не са се вслушали в интернационалните апели да подхващат стъпки за деескалация на напрежението към етническите сърби в северната част на Косово, което заплашва мироопазващите сили на НАТО. 

Напрежението в Косово избухна още веднъж в края на май. Това се случи,  откакто косовската полиция завладя постройките на локалните общини в Северно Косово , където сърбите съставляват болшинство. Прищина искаше да назначи за кметове етнически албанци, които бяха определени на локалните избори през април. Тогава сърбите всеобщо бойкотираха гласуването, настояващи за използване на съглашение, реализирано преди десетилетие с посредничеството на Европейски Съюз за повече автономност.
 Санкциите на Европейски Съюз против Косово остават
Санкциите на Европейски Съюз против Косово остават

До осъществяването на редица ограничения в регионите със сръбско болшинство

" Не видяхме прогрес към деескалация. Това заплашва сигурността и сигурността на всички хора в Косово, както и тази на личния състав на НАТО ", сподели Томас Гофус, асистент общоприет секретар по интервенциите на НАТО, пред група публицисти в Прищина, столицата на Косово.

Гофус сподели, че 93 мироопазващи бойци в задачата на НАТО, известна като КФОР, са били ранени при конфликтите със сръбски протестиращи, някои от тях тежко. Здравните управляващи в северната част на страната от своя страна оповестиха, че 52 сърби също са били ранени при митингите на 29 май.

" Това е безусловно недопустимо и не може да се повтори. НАТО обясни тази позиция и на сръбските управляващи ", сподели Гофус.

Ситуацията остава напрегната в Северно Косово, където войски на КФОР охраняват общински здания. Косовската полиция ги охранява от вътрешната страна, а дребен брой локални сърби стачкуват извън.
 Европейски Съюз наложи наказания на Косово
Европейски Съюз наложи наказания на Косово

Те са политически и стопански

НАТО, който разположи мироопазващи сили в Косово през 1999 година след въздушни удари, които стопираха бруталното сръбско потушаване на протеста на болшинството от етническите албанци, усили със 700 бойци контингента си след насилието през май, като общият им брой е към 4500 души. Освен това още един батальон е подложен в положение на висока подготвеност за разполагане.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и получи самопризнание от над 100 страни, основно западни, само че не и Сърбия, Русия или Китай.

Съединените щати и Европейският съюз, главните съдружници на Косово, упрекнаха основно националистическия министър председател Албин Курти за напрежението на север, в това число за назначението на кметове етнически албанци макар протеста на изборите от страна на сърбите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР