Не е танк, но може да бъде убиец на танкове,

...
Не е танк, но може да бъде убиец на танкове,
Коментари Харесай

Брадли, Мардер, Страйкър. Как новото въоръжение, обещано на Украйна, ще ѝ помогне на фронта

" Не е танк, само че може да бъде палач на танкове ", споделя американски военачалник за бойните машини " Брадли ", които скоро Украйна ще получи. Какво ново въоръжение още дадоха обещание Съединени американски щати и Европа на Киев и по какъв начин то ще помогне против армията на Русия? И ще падне ли още едно табу?

Бронирани бойни машини " Брадли ", " Мардер ", " Страйкър ", AMX-10 - това включва новият деклариран от Съединени американски щати и Европа боеприпас за армията на Украйна.

В петък бяха обещани доставки на " Брадли " М2 (Bradley) M2 от Съединени американски щати, " Мардер " (Marder) от Германия и AMX-10 RC от Франция. В понеделник Пентагонът съобщи, че ще достави и бронирани транспортни машини за пехотата " Страйкър " (Stryker) като част от следващия пакет военна помощ от Съединени американски щати.

Бронираните машини ще дойдат в Украйна в миг, в който най-големият боен спор в Европа след Втората международна война ще навърши една година, откакто на 24 февруари 2022 година Русия атакува Украйна. Интензивните боеве не престават в източните и южните райони - Донбас. Москва постоянно нанася ракетни удари и удари с дронове по гражданската енергийна инфраструктура на Украйна и провокира постоянно спиране на електроснабдяването, отоплението и водоснабдяването в цялата страна.

Украински публични лица предизвестяват, че Москва може да възнамерява огромна атака през идващите седмици.

Киев има потребност от танкове, с цел да построи механизирани сили в търсене на победа след повече от 10 месеца война.

" Няма рационална причина, заради която Украйна към момента не е снабдена със западни танкове ", съобщи президентът Володимир Зеленски във.

За тежко въоръжение като съвременни танкове и самолети Киев упорства пред западните си сътрудници през цялото време на войната. Западът доставя оръжие, военно съоръжение и муниции на нападната страна, като единствено военната помощ от Съединени американски щати е на стойност 20 милиарда $. Все още се въздържа да изпрати тежки танкове, само че скоро и това табу може да падне - след пробива с доставки на установки HIMMARS и обещаните системи " Пейтриът ", все по-често се приказва за доставка на немски танкове " Леопард 2 (Lepoard 2) и британски " Чалънджър " (Challenger " ).

Първо ще дойдат бронираните машини. Какви са те и по какъв начин ще оказват помощ на Украйна на фронта?
Официално дадено
Съединени американски щати обявиха, че ще дават 50 бойни машини " Брадли " М2 (Bradley M2), а Германия - 40 бойни машини на пехотата " Мардер " (Marder). Франция пое ангажимент да изпрати нови оръжия - бронирани коли AMX-10 RC.

Предстои доставката на 120 осъвременени в Чехия танкове Т72, като ремонтът им в чешката фабрика Ескалибур беше заплатен от Съединени американски щати и Нидерландия. Чешкият президент Петр Фиала даже сложи подписа си с обръщение на един от танковете: " На смелите бранители на Украйна ".

Какво тъкмо дава Западът в този момент и дали бойните машини на пехотата са стъпка към обезпечаване на отбраната и ударната мощност, от която Киев има потребност?
Не е танк, само че може да бъде палач на танкове
" Брадли " М2 e работният кон на американската войска от 80-те години на 20 век. Екипажът на машината се състои от лидер, пълководец и мерач, а в задния отсек се транспортират още 6 изцяло въоръжени бойци. Във версията, предопределена за разузнаване, към екипажа се прибавят още двама разузнавачи. По данни на по време на войните в Ирак машината е унищожила повече танкове руско произвеждане, в сравнение с танкът " Ейбрамс ".
 SYRIA – A U.S. Bradley armored personnel carrier drives near the town of Tal Tamr in the northeastern Syrian Hasakeh province on the border with Turkey, November 10, 2019
" Брад "... НЕ е танк, - само че може да бъде палач на танкове… и бронетранспортьор ", написа в туитър американският военачалник от запаса Марк Хертлинг. Той е някогашен пълководец на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа 2011-2012, на многонационална дивизия " Север " в Ирак 2007-2009 година, има и опит като “танкист ” от първата иракска война.

Хертлинг споделя опита си с " Брадли " от Ирак в обява в. Силите на Садам Хюсеин разполагаха най-вече със руско оръжие. Куполът на " Брадли " е екипиран с 25-милиметрово оръдие М242 , наричано Bushmaster и сдвоена с него 7,62 мм картечница M240 . Оръдието създава 200 изстрела в минута и може да употребява бронебойни и кумулативни муниции. Те поразяват по-леко бронирани машини, като има доста случаи и на унищожени руски танкове при по-близка пукотевица или попадения в “слаби места ”.

За украинските бойци, които се пробват да изтласкат съветската войска от позициите, които тя укрепва от месеци (и даже години), разликата сред това да напредваш пешком с пушка в ръка или да напредваш с " Брадли " през окопи и полета е голяма. “По време на бойните дейности нашият екипаж унищожи противников камиони, иракски бойни машини на пехотата и даже ранни модели съветски танкове - и това даже не включва главното оръжие на " Брадли " за заличаване на танкове ”, написа Хертлинг. Той приказва за устройството за изстрелване на противотанкови ракети, с които е въоръжена машината.

Управляемите ракети, който изстрелва бойната машина за пехотата, са известни със съкращението TOW. След като бъдат изстреляни, стрелецът или командирът ги наблюдават с оптика и могат да трансформират траекторията им, като ракетата остава обвързвана с пусковата установка с тънка жица. По спецификации обсегът на тези ракети е 3750 метра - по-късно медната жица свършва. Украинската войска към този момент употребява ракети TOW от независими пускови установки, който бяха дарени от Съединени американски щати.

Хертлинг споделя, че всяка от ракетите, изстрелвани от неговите бойци в Ирак, е поразила задачите си на доста огромно разстояние. “За съпоставяне, множеството съветски танкове имат ефикасен обхват сред 1900 и 2500 метра (това е при добре подготвен танков екипаж, какъвто към момента не съм видял в съветската армия), тъй че TOW обезпечава забележителна отдалеченост ”, написа генералът..

" Брадли " могат да обезпечат " поддръжка както на настъпателни, по този начин и на отбранителни интервенции, предоставяйки равнище на огнева мощност и ризница, което ще донесе преимущества на бойното поле, до момента в който Украйна продължава да пази родината си ", бригаден военачалник Пат Райдър.
Още убийци на танкове
Германската машина " Мардер " също е дейно противотанково оръжие, съгласно специалистите. Силата му идва от противотанкова управляема ракетна система, наречена MILAN, в допълнение към 20-милиметрово оръдие.

Френските боринирани транспортни средства AMX-10 в някои източници са класифицирани като " лек танк ", в други - като " колесен танк ". AMX-10 са шестколесни, а не верижни транспортни средства. Тяхната мощ е в 105-милиметрово оръдие, инсталирано на купола. С подхоящия заряд то покрива стандарта на НАТО за поразяване на танкови цели.

Генерал Хертлинг разказва и френския AMX-10 RC като " палач на танкове " и " страховит комплект ".

 AMX-10 RC Добри за отбрана на пехотата и за непосредствен пердах
Американските " Страйкър " не са мощни и предпазени като танковете. Осемколесната бронирана бойна машина, основана от General Dynamics Land Systems, може да работи в сняг, тиня и пясък, макар че подвижността отвън пътя е ненапълно лимитирана заради неналичието на вериги.

" Украинците се нуждаят от бронетранспортьори и при липса на други страни, които да ги дават, това е, което имаме на въоръжение ", сподели представител на Пентагона, представен от.

" Не е толкоз добър, колкото " Брадли " за танков пердах, само че е добър за отбрана на пехотата и за непосредствен пердах ", сподели той.
" Скокът " HIMARS
Западът към този момент изпрати оръжия и военно съоръжение за десетки милиарди долари на Украйна - част от него още преди нашествието на 24 февруари.

От началото на съветската инвазия Съединени американски щати изпратиха военна помощ на стойност 20 милиарда $. През лятото Вашингтин направи " скок ", като изпрати на Украйна артилерийски системи с огромен обхват на деяние, наречени HIMARS. Смята се, че те изиграха решаваща роля в сполучливите контраофанзиви на Украйна в Харков и Херсон.

Преди нашествието личният боеприпас от бронирана техника на Украйна наброяваше към 6500 танка, съгласно формалните изказвания, плюс към 7000 бойни машини. Преобладаващата част представляваха остаряла техника от руската ера, от време на време след подозрителен ремонт.

През последните 10 месеца Украйна е получила и над 230 руски танка от Чешката република и Полша.

Украинските военни настояват, че са унищожили над 3000 съветски танка. Според холандската изследователска група, която води статистика на документираните случаи на извеждане от строя на съветска военна техника, броят им е към 1600.

Въпреки тази ясна ескалация на военната помощ, Западът продължава да не желае да даде тежките танкове, за които Киев упорства. Киев желае и съвременни изтребители, като американските F-16.

Съединени американски щати към този момент отстъпиха на настояванията на Киев и ще дарят Противовъздушна отбрана система. Посещението на Володимир Зеленски в Съединени американски щати пристигна с новината, че система за противовъздушна защита " Пейтриът " (Patriot).

Във вторник Washington Post заяви, че Пентагонът възнамерява образования на украински бойци по какъв начин да боравят с " Пейтриът " системи в база в Оклахома.
Психологическа преграда
, базирайки се на поискал анонимност източник, заяви, че Англия обмисля да подари 10 бойни танка " Чалънджър 2 " (Challenger 2).
 Challenger 2 M
Според източниците на английската медия това се прави, зa се преодолее психическата преграда, която от началото на войната на Русия до момента пречи на съдружниците да дадат западни танкове на Украйна.

Такъв е образецът с немските танкове " Леопард 2 ". Около 2000 такива танка са на въоръжение в Европа в 13 страни и няколко от тези страни изявиха предпочитание да ги дарят на Украйна. Последно The Wall Street Journal заяви, че Полша обмисля опцията да достави бойни танкове, откакто получи към този момент контрактуваните нови машини от Южна Корея и Съединени американски щати. Тъй като " Леопард 2 " са създадени в Германия, ще е належащо утвърждението на Берлин.
 Канлерът Олаф Шолц държи тирада пред танк
Танктът " Леопард " е в положение да пробие челната ризница на руския танк Т-72 от 2000 метра, а тази на Т-62 - от повече от 4000 метра. И двата танка се употребяват от съветската войска в Украйна. Британската войска се гордее, че " Чалънджър 2 " в никакъв случай не е попадал във противников ръце, макар, че взел участие във войната в Ирак.

Съединени американски щати към момента не преглеждат опцията за изпращане на танкове " Абрамс ", които тежат 55 тона и разчитат на турбинен мотор, който изразходва доста гориво, съобщи почитан чиновник на администрацията,. Освен това машините са склонни към повреди и изискват опит в поддръжката.
Ще падне ли табуто за танкове?
Доставката на бойни машини за пехотата на Украйна е голям пробив, какъвто бяха и доставките на HIMMARS и обещаните системи " Пейтриът ".

В обява във Фейсбук след оповестяването на доставки на бойни машини " Брадли " и " Марден " външният министър на Украйна Дмитро Кулеба приветства решението и наподобява ще продължи да упорства за танкове.

" Времето за табута във връзка с оръжията отмина ", написа той. " Навлизаме в решителната фаза. Целта може да бъде единствено една: успеха на Украйна. "

По време на през декември президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази опасения, че даването на съвременни танкове и оръжия с огромен обхват може да наруши единството на НАТО в поддръжка на Украйна.

" Те не желаят да водят война с Русия ", сподели Байдън за членовете на НАТО.

Ако Англия в действителност даде " Чалънджър 2 " (Challanger 2), това значи, че и това табу в НАТО ще падне.

А в случай че Украйна се снабди със западни танкове, това може да бъде нов стадий в отблъскването на съветските сили.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес <
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР