Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2)

...
Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2)
Коментари Харесай

Министерството на иновациите писа Слаб на надзора на ББР

Не е единствено наказване, само че и сложихме оценка Слаб (2) - двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развие. Това съобщи пред БНР Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев, във връзка оповестеното по-рано понижение на заплатите на Надзора на банката.

Той дефинира като пагубно осъществяване на бюджета на ББР - от 342 млн. лева проект за разпределяне на заеми на микро-, дребните и междинни предприятия, банката е раздала едвам 65 млн. лева заеми към края на август.

Якимов означи, че, като акцентира, че това се случва за първи път от съвсем 15 години - откогато Банката съществува в сегашния си тип.

" Запознахме се с огромен размер от данни и анализирахме работата на ББР. Първоначалният проект за заемите и бил по-висок, по-късно от банката сами го ревизират на 170 млн. лева, а осъществяването е едвам към 65 млн. лева, т.е. отново не са достигнали задачата, която са си сложили ", разяснява Якимов.
 Сметната палата прави одит в ББР
Сметната палата прави одит в ББР

Заплатите на надзора на ББР се понижават на 2 000 лева

Той изясни, че причина за извънредно неприятната оценка на управлението на министерството за Надзора на ББР е и че Банката не съумява да доближи законовия предел от 5 млн. лева на заем и раздава заеми в размер на приблизително едвам 350 хиляди лева

За реализиране на задачите им е нужно да отпускат по 1000 заема на година или 4 дневно, само че с този потенциал на банката и без клонова конструкция тези цели са научна фантастика, категориен бе Якимов. Той добави, че точно това е знак за неприятното обмисляне от страна на Надзорния съвет.

Това била и повода да се пристъпи към мярката с п еткратното понижаване на заплатите им от 10 000 на 2 000 лв. . Това били пазарните равнища на заплащането на членове на надзорите и в други банки.
 Правителството утвърждава ББР като адресат на заеми с държавна гаранция
Правителството утвърждава ББР като адресат на заеми с държавна гаранция

Средствата са в размер надлежно по 175 000 000 евро за всеки

На въпрос за одита на Сметната палата, Якимов уточни, че тя е самостоятелна институция и няма по какъв начин министерството да разполага с вътрешна информация за съответни заеми в обсега на одита.

" Става дума за плануван одит, който се чака да завърши до месец и половина - два и с обсег 2020-2021 година След него ще има отчет, който се надявам идващият министър да извърши ", означи той.

Относно новите ограничения на министерството за подсилване на ББР Якимов уточни, че ще се усъвършенства експертизата на Надзорния съвет с нови членове на същите, по-ниски заплати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР