Не е рано да се говори за конституционна криза, тя

...
Не е рано да се говори за конституционна криза, тя
Коментари Харесай

Александър Симов: На тези избори няма да има чиста президентска партия

Не е рано да се приказва за конституционна рецесия, тя ни следва, към този момент я виждаме .

Това сподели пред Александър Симов от Българска социалистическа партия.

" Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и различен детайл - кой носи отговорност за този длъжностен кабинет? За мен това е доста значимо. Парламентът ще работи и ще има парламентарен надзор, само че политическата отговорност на кого е? Президентът е прав за себе си, като споделя, че не може да носи отговорност, тъй като не той избира министър-председателя. Служебният министър председател на кого ще се подчинява? Кого слуша? Имаме ужасно доста неотговорени въпроси и това е тъй като нарушиха оня тънък баланс, който създателите на Конституцията са имали поради преди.

Александър Симов уточни, че " доста естествени хора " са предупреждавали, че конституционните промени са " въздух под налягане " :

" Ситуацията е тежка, само че би трябвало да ни научи, че видите ли една политическа мощ да паразитира с концепцията, че ще трансформира Конституцията, с цел да реши вътрешните си политически проблеми, това значи, че тази политическа мощ би трябвало да бъде захвърлена на бунището. Дори в случай че погледнем историята на българското дясно, те постоянно са се проваляли със правосъдната система. Очевидно е, че в градската десница няма интелектуален, честен, политически и публичен потенциал, с цел да трансформират Конституцията ".

Симов не се съгласи с изказванията, че отиването на предварителни избори ще сътвори безпорядък :

" Ако изборите са безпорядък, тогава значи, че мечтаеш за някакъв властнически режим. Няма безпорядък там, където има диктатори . Изборите са висшата изява на демокрацията. Изборите постоянно трансформират нещата . Да, смяната не постоянно ни харесва ".

Според Александър Симов по-добрият вид е изборите да са 2 в 1 - за Народно заседание и за Европейски парламент:

" Това ще вдигне интензивността и за европейските избори. Това ще помогне и да свържем българския политически развой с процесите, които текат в Европейския съюз . Има своите политически преимущества да са 2 в 1, а също и икономическо, което не е за занемаряване ".

Няма време за политически план на президента Румен Радев за тези избори , счита Симов:

" На тези избори няма да има чиста президентска партия, само че ще има доста хора, които ще настояват, че са представители на президентската институция . Иска ми се най-малко този път Радев да успее да се разграничи от тях , с цел да покаже, че президентът не е подобен деен участник в парламентарния развой.... Вече единствено Радев може да застане на чело, не може към този момент да телепортира от своя престиж . Аз не считам, че той желае в този момент нещо сходно ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР