Не е работа на НАТО да решава за разширението на

...
Не е работа на НАТО да решава за разширението на
Коментари Харесай

Столтенберг: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"

Не е работа на НАТО да взема решение за разширението на газопровода " Северен поток ", съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той означи, че измежду съдружниците има различия по този план.

Има разнообразни визии, това е добре известно, само че НАТО не взема решение. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е обвързвана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, с цел да има резистентност, разясни Столтенберг пред публицисти. По-рано през днешния ден президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп порица Германия, че желае разширение на газопровода и заплаща милиарди за съветски газ, до момента в който Съединени американски щати заплащат милиарди за отбраната на Европа от Русия.

По думите на Столтенберг в НАТО има различия по разнообразни въпроси – търговски, за опазването на природата, за отбранителните разноски. Очаквам да реализираме единодушие по главното, че дружно сме по-силни и способни да защитим всеки съдружник, уточни той преди началото на двудневната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Снимка: Reuters

Изправени сме пред невиждани закани за сигурността , имаме и различия. Много е значимо да покажем, че НАТО напредва и е в положение да реализира повече. Уверен съм, че макар различията, ще приемем решения и ще реализираме прогрес по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем подготвени за задачата с осъвременяването на командните структури.
Тръмп: Германия е изцяло под контрола на Русия, това е доста неприятно за НАТО Той изиска Германия да усили неотложно на 2% от Брутният вътрешен продукт разноските си за защита
Най-важният ще бъде може би въпросът за разноските за защита . След десетилетия на бюджетни ограничавания, равни на стотици милиарди долари, в този момент виждаме вдишване в противоположната посока. Всички съдружници усилват разноските, чакаме Европа и Канада да реализират разноски за защита от 266 милиарда $ до 2024 година, на прав път сме, съобщи Столтенберг.

По мотив днешната си закуска с президента на Съединени американски щати Столтенберг разяснява, че президентът приказва непосредствено. Всички сме съгласни за потребността от обективна делба на разноските в НАТО, уточни генералният секретар. Очаквам открит и почтен диалог за разноските, препотвърждение на обещанието да харчим повече за защита, както и да се признае постигнатият прогрес, добави той.

По мотив Афганистан генералният секретар уточни, че посланието към талибаните е, че НАТО остава в страната. Ще останем и ще продължим да поддържаме локалните сили за сигурност. Посланието ни е, че талибаните няма да завоюват на бойното поле, по тази причина би трябвало да седнат на масата за договаряния, сподели Столтенберг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР