Не е работа на министър-председателя да показва 19-те човека, които

...
Не е работа на министър-председателя да показва 19-те човека, които
Коментари Харесай

Кирил Петков:Оттук нататък никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата

Не е работа на министър-председателя да демонстрира 19-те индивида, които всички ние ги знаем. Главният прокурор е трябвало да работи по тях от самото начало и да има някакъв резултат. Това сподели министър-председателят на Република България Кирил Петков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му корупцията в България е структурирана от няколко центъра и водещите фигури не са толкоз доста. Списъкът с 20-те не е цялостен, само че са измежду водещите, уточни Петков.

В листата с имена на хора, предаден на прокуратурата, попадат и политици. Сред тях са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашният министър председател Бойко Борисов поради случая „ Мата Хари ", някогашният министър на финансите Владислав Горанов.

„ За последния желаеме да разберем дали информацията, която е идвала от Божков, че му е носел пари. Ние не споделяме той е отговорен и той не е отговорен. Когато имаме един очевидец, който е подготвен да каже, че е давал персонално пари на изтъкнат политик, какво е направила прокуратурата по тази тематика. Ако сме сигурни, че всичко е разследвано по тези проблеми и прокуратурата си е свършила работата, това в действителност ще е едно положително начало ", съобщи Петков.

Той изясни и по какъв начин е почнал въпросът с образуването и предаването на прокуратурата на листата с имена на хора, които съгласно министър-председателя би трябвало да бъдат разследвани и проверявани. „ Главният прокурор пристигна при мен да приказваме по значими въпроси, тъй като моята врата е отворена за всички институции.

Аз го попитах за какво нямаме резултати по това, за което цялото общество приказва от заран до вечер. Той попита какво имам предвид и аз тогава споделих няколко имена. След това той потегли да изисква листата. В него ограничих имената до 19 и предадох листата на 20-ия ", сподели Петков.

Той даде за образец КТБ, банкрута на която коства на страната 4% от цялата стопанска система на страната. „ Делян Пеевски е в листата „ Магнитски ", минал е през Американското посолство, Държавния департамент на Съединени американски щати, афишират го за един от най-корумпираните хора - в този момент стои на първия ред в Народното събрание ", уточни още той.

Оттук нататък никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата, безапелационен бе министър-председателят. „ Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не би трябвало да има човек над закона. Всички би трябвало да са под един критерий - това е новото предписание ", безапелационен бе Петков.

„ Щеше да е доста хубаво специфични служби да вървят, да търсят, тъй като е доста мъчно да се открие. В България сме стигнали до това равнище, че единствено написваш „ Престъпления и корупция " и те заливат със публикации, които са с очеваден темперамент. " Така Петков изясни за какво за правенето на листата се е позовал на информация в „ Google ", а не е изискал тази информация от специфичните служби, които са на негово послушание.

Петков съобщи, че не знае с какви тъкмо претекстове правосъдният министър Надежда Йорданова ще изиска публично оставката на основния прокурор Иван Гешев, само че вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани. „ Ако се внесат ясни доводи за какво Гешев би трябвало да бъде отстранен и Висш съдебен съвет не ги одобри, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, макар обстоятелствата.

Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия правосъден съвет по-скоро ", разяснява още министър председателят.

Той дефинира като най-големия триумф на държавното управление досега ръководството на КОВИД вълната. „ Изградихме нов модел на ръководство, тъй че не затворихме страната, ограничаващите ограничения да бъдат минимални ", разяснява Кири Петков.

По думите му е допустимо зеленият документ да отпадне още през април. „ Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в тематиката за зелените документи, управляваме на база данни.

Когато падне заетостта на интензивните кревати и няма риск за здравната система или в случай че се повиши процентът на имунизациите, документът ще отпадне. Сега сме на 600 заети интензивни кревати. Паднем ли до към 100, това ще е добра граница ", разясни Петков.

След приемането на бюджета един от първите законопроекти ще бъде за разделянето на КПКОНПИ. „ Искаме за там да притеглим експерти, само че такива от отвън България, с цел да нямат връзка с тези, които би трябвало да проверяват в страната. Все още нямаме имена ", съобщи министър-председателят и добави, че би се радвал някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев също да работи за държавното управление.

По тематиката за рецесията в Украйна министър председателят съобщи, че най-лошият сюжет би бил този, за който предизвестяват международни медии. „ Има заплаха от нападателен акт от Русия към Украйна в идващите две седмици - за това предизвестиха разнообразни медии. Във връзка с доставките на газ желаеме, като страна, да реагираме по допустимо най-хубавия метод авансово ", изясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на Министерски съвет за основаването на български батальон. „ Има дефицити в родната защита. Бихме поканили съюзнически сили, оттук насетне поддръжката да се случва систематично. Очаквам да има и закъснение на доставките на F-16 най-малко с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 година Няма заплаха обаче България да загуби суверенитета си ", съобщи Петков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР