Не е постъпило официално искане да плащаме доставките на природен

...
Не е постъпило официално искане да плащаме доставките на природен
Коментари Харесай

Александър Николов: Не е постъпвало официално искане да плащаме газа с рубли

" Не е постъпило публично искане да плащаме доставките на природен газ в рубли ". Това съобщи в ефира на Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов. Той разяснява тематиките за цените на тока и доставките на природен газ.

Николов съобщи, че фактически сметките за ток и газ са по-високи спрямо предходната година. България е част от Европейски Съюз и е отворен пазар и това въздейства на цените, добави той. По думите му създадената електро сила пораства. Цените за бита са непроменени, а за бизнеса са едни от най ниските в Европейски Съюз. Компенсациите, които страната дава са в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт, добави той.

Според Николв цената за бита след рухването на мораториума ще остане контролирана и ще се реши от КЕВР. Право на регулатора е определянето на цената, няма причина да се чака покачване, добави Николов.

Министърът разяснява и тематиката за природния газ. Цената на газа зависи от динамичността на пазара. Необходимото нарастване е ниско, какъв брой тъкмо ще бъде то ще го заяви Булгаргаз, сподели Николов.

По думите му не е постъпвало публично искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и метод да изиска Русия за заплащане. По думите му в подписания контракт е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще съблюдава решението на Европейски Съюз, в случай че Русия изиска заплащане в рубли, добави министърът.

Алекснадър Николов съобщи, че се водят диалози с снабдители на полутечен газ от чужбина. Решенията обаче не могат да влязат в действие от на следващия ден в случай че Русия спре газа. Той добави, че ще се следят количествата по други контракти и кои са критическите сдружения, които имат потребност от зареждане. Следващата година може да чакаме доставки по такива контракти, сподели още Николов.

Министърът разяснява и тематиката за изтичащия през тази година контракт с Газпром. По думите му при тази конюнктура, той няма по какъв начин да бъде възобновен.

Николов засегна и тематиката за корупцията в енергетиката. По думите му имаме да изплащаме още 1,3 млрд лв. за Турски поток, а даже не можем да употребяваме този газопровод. Сключването на контракта демонстрира до какъв брой е спазен интереса на България, добави министърът.

Според Николов има нередности и необясними обстоятелства по градежа на турски поток и това се назовава корупция. Той добави, че Енергийния холдинг има капацитета да извърши инспекции и да пребори корупцията в енергетиката.

На финала енергийният министър засегна и тематиката за повредата в ПАВЕЦ " Чаира ". По думите му Няма опасност за националната сигурност след повредата. Ако мощността на централата влезе в действие, може да понижи цената на тока с няколко %, сподели още Николов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР