Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от

...
Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от
Коментари Харесай

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в тестът от детето от Бургас, сподели пред публицисти проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания по отношение на резултатите от изследваната проба на дете от Бургас със подозрение за изострен хепатит с незнайна етиология.

На 29 април момче на 4 години беше признато в МБАЛ-Бургас със подозрение за хепатит с неуточнен генезис.

Съпоставяйки клиничните, биохимичните и серологичните данни на детето, е открито, че не дават отговор на острия хепатит с неизяснена етиология, за който би трябвало да се оповестява, добави проф. Христова. По думите й казусът е бил подозрителен, тъй като условията, които има към лабораториите за изпращане на пробите, са доста необятни. Целта на тези условия е да можем да се ориентираме диагностично, изясни тя.

От проучванията, които са правени на детето преди десетина дни, както и преди месец, е видно, че един от чернодробните индикатори е бил в норма, а другият – нараснал, изясни проф. Христова. Търсихме 22 типа вируси посредством проби, само че няма потвърден вирус, изясни тя. По думите й от серологичните проучвания се откриват едва нараснали титри на антитела против аденовирус и против цитомегаловирус, което значи прекарана преди месеци лека, евентуално респираторна, зараза, а това е обикновено за деца на тази възраст. Цитомегаловирусът би могъл леко да засегне и черния дроб, добави лекарят. Отделно детето е лекувано с антипиретици, тъй че е допустимо да има леко токсично увреждане на черния дроб, само че не е обиден съществено, увери проф. Христова.

Съпоставяйки клиничните данни за дете в чудесно здравословно положение, съпоставяйки данните от биохимичните проучвания с данните при нас за прекарани преди време вероятно респираторни инфекции и банкет на антипиретици, считаме, че не се касае за изострен хепатит, за който следим в Европа и в света, акцентира проф. Христова.

НЦЗПБ е подготвен за уточняване на други проби, в случай че има такива. По принцип би трябвало да се знае, че би трябвало да се търси тежко засягане на черния дроб. Единични са случаите в света, които се рапортуват все още, тъй като са прецизирани условията към това кои случаи да се рапортуват, сподели още проф. Христова.

На 3 май от Министерството на здравеопазването оповестиха, че 12 страни от Европейски Съюз са докладвали за спорадични случаи на хепатит с неуточнен генезис измежду деца. При вероятен или доказан случай на изострен хепатит с незнайна етиология при дете лекарят/лечебното заведение би трябвало да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „ Хепатитни вируси “, отдел „ Вирусология “, допълниха от Министерство на здравеопазването.

БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР