Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт. Този

...
Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт. Този
Коментари Харесай

Излизането на прокуратурата от съдебната власт не е на дневен ред, уверява Надежда Йорданова

Не е обсъждано излизането на прокуратурата от правосъдната власт. Този въпрос не стои на дневен ред. Това съобщи пред БНР някогашният правосъден министър и народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова.

Тя разяснява тематиката за правосъдната промяна. По българския парламентарен модел прокуратурата е част от правосъдната власт и с препоръчаните промени няма никакво оттегляне от тази позиция. Няма никакво подозрение в тази посока, дори не е и било обект на разискване, акцентира националният представител.

По думите й функционалностите на прокурорите са доста разнообразни от тези на съдиите и би трябвало по избрани въпроси да има разграничение сред тях. Йорданова разясни, че това не значи, че прокуратурата се реалокира повече към изпълнителната власт. Според нея това е поръчител за повече бистрота и повече публичен надзор.

Тя дефинира като огромно предизвикателство публичната квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет. Според нея тази квота да е социална и посредством нея да не се прокарва политическо въздействие в правосъдната система. Обществената квота ще включва експерти с дълъг стаж и положително публично добро име. Те би трябвало да са самостоятелни и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията, добави Йорданова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР