Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите

...
Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите
Коментари Харесай

За по-модерни методи за електронна идентификация на пациентите, настояват личните лекари

Не е обърнато задоволително внимание на електронната идентификация на жителите в идната за обявяване разпоредба за действието на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това настояват от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Нормативната база е остаряла и е подобаваща за работа с документи на книжен притежател, само че не и за електронни такива, показват от сдружението.

Като образец за противоречие лекарите показват, че за електронна идентификация на пациентите се планува да се реализира посредством архаични способи, а точно с автограф с химикал върху хартия или пък с таблети и хартиени заявления.

Трябва да се прибавят и други способи за електронна идентификация в Наредбата за НЗИС съгласно Националното съдружие и от него оферират като вид основаване на електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, създадено от Министерството на електронното ръководство.

Към момента единственият регламентиран способ за електронно сключване е с КЕП, който е неприспособим за пациентите като равносилен на саморъчния автограф, показват от лекарското съдружие и упорстват да се добави опция за потреблението и подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS ключова дума, мобилен КЕП, мобилно приложение, които да са равностойни на саморъчния автограф при потребление и документиране на медицински действия.

Според Националното съдружие е нужна цифровизация на процесите в НЗИС, което е същинското електронно опазване на здравето и дава опция на институциите достъп да получават данни с опция за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия доклади. Това обаче изисква промени в редица наредби, които от НСОПЛБ изявяват подготвеност да дават в допълнение.

Предимствата, които идват със основаването на електронна идентификация, налична и еквивалентна на саморъчния автограф, както и надграждането на НЗИС с опция за електронен продан на данни сред институциите с право на достъп и НЗИС съгласно лекарското съдружие са:

усъвършенстване на достъпа на жителите до здравни услуги;

обезпечаване на институциите и лекарите на съответстваща, достоверна и унифицирана база данни;

обезпечаване на в допълнение физическо и времево пространство на лекарите за реализиране на директните медицински действия с пациентите.

Предложенията са изложени в документално изказване към президента Румен Радев, доктор Асен Меджидиев, министър на опазването на здравето, членовете на Комисията по опазване на здравето, господин Георги Тодоров- министър на електронното ръководство, доктор Иван Маджаров- ръководител на БЛС и членовете н Комисия по електронно ръководство и индформационни технологии. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР